Resepi homemade meatball
Tgh malam update resepi...
Xpa sharing is caring... plus kena simpan resepi utk diri gak.. aha..
Alkisah aku buat homemade meatball tadi... alhamdulillah jadi.. cuma bentuk dop comel...
Bahan2
Daging kisar 1 pek.. agak2 la sebenarnya.. yg ramly buleh.
Bawang Holland cincang dadu kecik2.. jgn besar sgt eh. Aku guna separuh biji. Ni bajet2 la dgn daging tu...1/3 dr jumlah dgg..
Telur 1 biji gred AA.. kalau gred kecik 2 biji ok..
1/4 cup serbuk roti - serbuk roti ni perlu tambah kalau adunan tu rasa lembik2..
Lada sulah dan garam
Cara :
Panaskan oven.. aku guna 250 darjah..
Semua bahan kecuali daging disatukan.. gaul2...
Daging tu perah2 kering tau.. pastu gaul skali...
Bentuk2 kan bulat...
Susun dlm loyang.. kalau non stick tayah sapu apa2.. kalau x, sapu la myk zaiton ke butter ke..
Bakar dlm 25 30 min. Kira smp dia masak la..
Susun dlm bekas lain.. pastu frozen kan...
Satel.. senang kan...
Jom buat sendiri....
Nanti nak try buat sos ikea plak
Sebelum bakaq tu elok la bulat..
Lepas bakaq hat bawah dia leper ahha.. tapi sedap baq ang... ni sebab aku suh potong bawang tu kecik2 sket. Ni terkeluaq2.. tp sedap. Terasa manis bawang tu...
Ok sekian
Xpa sharing is caring... plus kena simpan resepi utk diri gak.. aha..
Alkisah aku buat homemade meatball tadi... alhamdulillah jadi.. cuma bentuk dop comel...
Bahan2
Daging kisar 1 pek.. agak2 la sebenarnya.. yg ramly buleh.
Bawang Holland cincang dadu kecik2.. jgn besar sgt eh. Aku guna separuh biji. Ni bajet2 la dgn daging tu...1/3 dr jumlah dgg..
Telur 1 biji gred AA.. kalau gred kecik 2 biji ok..
1/4 cup serbuk roti - serbuk roti ni perlu tambah kalau adunan tu rasa lembik2..
Lada sulah dan garam
Cara :
Panaskan oven.. aku guna 250 darjah..
Semua bahan kecuali daging disatukan.. gaul2...
Daging tu perah2 kering tau.. pastu gaul skali...
Bentuk2 kan bulat...
Susun dlm loyang.. kalau non stick tayah sapu apa2.. kalau x, sapu la myk zaiton ke butter ke..
Bakar dlm 25 30 min. Kira smp dia masak la..
Susun dlm bekas lain.. pastu frozen kan...
Satel.. senang kan...
Jom buat sendiri....
Nanti nak try buat sos ikea plak
Sebelum bakaq tu elok la bulat..
Lepas bakaq hat bawah dia leper ahha.. tapi sedap baq ang... ni sebab aku suh potong bawang tu kecik2 sket. Ni terkeluaq2.. tp sedap. Terasa manis bawang tu...
Ok sekian
posted from Bloggeroid