sian ayyan cucam

ayyan tak sihat..
cian dier...
batuk batuk cam orang tua..
koh koh koh koh.. krooohhhhh eh tu papa dengkur...

smalam teruk sangat sampai nanges2 tamo susu bagai...
alkisah terus la p pusrawi...
dapat la nab 1/2 jam..
lepas tu, muntah kuar lendir2.. kahak la tu kan..
balik jer umah, kami sedut ingus dia plak...
banyakkkkkkk....
sian la kat budak cucam ni...

merap toksah cerita la...
asyik nak kena pangku berduduk..
baring dia tak selesa kot kan...
haihhhhhh......

maka, lepas timbang tara, serba salah sebenarnyer..
aku pun minta cuti 2 hari kat bos..
syukur bos paham... thanx bos...
taska takmo jaga..
ye la kang jangkit plak..
padahal, jangkit kat taska la ni..
huhuhuhuhu...

takpela.. hope 4 hari ni aryan sihat...
ayyan budak macho...
mestilah cepat sihat kan....

malam tadi wat peel baru...
huihhh tidoq mau celah ketiak mama...
selesa gamaknyer,,,,
peluk2 erat2...
baru dia tak melilau kepala tu...
hailah anak teruna aku sorang ni..


rambut dan aku



huaaaaaaaaaaa....
huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

rambut dah kontot macam buntoit itik...
kuekkk kueekkkk...

kenapa kontot?
sebab...

keguguran rambut tahap kronikkkkkkkkkkkkk.........

huaaaa teruk wehhh...
sampai bila nih...
isk isk....

sini sana rambut aku merata rata...
takde tempat yang takde...
ngeri pun ada...
tak sapu sehari, macam tak sapu berbulan...
nasib la lantai bawah ni marmar..
cuba tile yang macam rumah2 skang ni..
jenuh laaaaaa......

y y y....
orang kata sebab anak main buih...
apa significantnyer tah...

oh ini significant nya...
aku baca dari sumwhere..

masa kita mengandung, hormon gugur rambut di blok...
once lepas bersalin, lepas 3 bulan, mula lah hormon2 itu diaktifkan...

dan... ketika itulah budak tecit ni mula menyembur2 air liurnya.....

oh itu la kebetulan...

ni budak tecit rajin main yaqlioq sampai basah lencun baju

haila.. hope cepat la hormon kembali ke sedia kala....

ayyan potpet

ari tu papa melayan ayyan pot pet..
seronok dengar dia dok beria bercerita apa tah...
dari masa kat kedai makan lagi..
tak berenti2 pot pet..








video dirakam dari hp cap ayam...

sangat rasa nak balik rumah...
sangat rasa nak peluk ayyan...

syukur

apa tu?

alhamdulillah.. syukur atas rezeki yang ALLAH kurniakan pada keluarga kami...

"buchuk, saya doakan aok akan cemerlang kat tempat baru.. dan semoga apa yang aok cite cite kan akan menjadi kenyataan"
budak cucam sayer..

wordless wednesday - video sajer

video




video

budak kecik tapi macam orang besar

aryan la ni da start buat peel sket...
takmo baring dah...
kalo slalu, letak dia kat toto, pastu bukak tv, satel...
dia dok la main sorang2, tgk tv sorang2...
tapi le ni, huii nangisss....
nak orang pegang dia.. ishh geram aku...
tanya kat taska pun gitu la dia..
haiyaaa ayyan...

smalam sampai jer umah mama,
hasben terus letak dia duduk kat sofa...
amboiii bukan main.....


amcam.. ada gaya tak?

sayer steady kan.. dok macam orang tua...

eh apa tu.. hehehe


maka lepas bincang2 ngan hasben,
dah buleh dah ni...
kena beli gak dah la...

so next bajet 2012,
bumbo seat with tray....


Wordless monday ~ cantik nombor junk email



owh baru pasan, deleted items pun cantik gak no tu kaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

kreatip


bila keadaan terdesak..
apa pun buleh...
asal dia lenaaaaaaaaa.....

bedung cara baru...

kain bedung basuh.. bawak 1 jer..
tak bajet nak tido umah mama 2 malam..
huhuhuhu

sweet sour dihari jemaat


salam sabtu..

haih la.. smalam memang macam macam hal..
manis dan tak berapa manis...

pagi bermula dengan kelam kabut..
dah satel2 anta anak, elok dah sampai kat kedai depan2, tetiba hasben kata sakit perut..
patah balik umah mama...

pastu odw, ada sebijik kete bmw yang malang..
naper malang?
sebab dapat tuan punya yang otak pendek..
banyak sangat makan kebau pendek la kot..
bagi signal tu maknanya terus masuk tanpa mengira ada kenderaan lain atau tak..
memang macam hamjad tol..

da elok sampai opis,
alamak maps ne tak siap lagi..
ari ni last day..
pastu bukak link tu tak lepas plak..
haihhhhhhhhh

call hasben, dia kata dia cirit birit..
plus sekat tulang kat tekak dia tu rasa makin merengsa..
sampai nak ckp pun sakit..
aku pot pet pot pet pegi la klinik kat menara..

lepas beberapa jam, dapat email dari hasben..
ohoooo dia kena refer spital..
aiyaaaa..
kelam kabut call hasben...
so hasben pun pegi la ke spital pantai depan opis..

kerisauan la aku walaupun hanya terlekat tulang jer..
call lagi, hasben kata kena bius kat tekak..
doctor jolok tekak pakai apatah utk tarik tulang, tapi failed..
sebab tulang tu sangkut bawah tonsil...
pastu muntah abis..

so doktor chang kata warded..
xray, pastu nanti kalo ada lagi, kena bius abis then wat procedure..
procedure apa aku tak sure..

hai lah.. macam teruk dengar..
tulang ikan kembung jer ni..
aduyaiii...

aku da tak senang ati la dengar..
tapi makan tetap la selera.. hahaha
pastu hasben call lagi..
katanya company yang interview ari tu dah call..

syukur alhamdulillah...
ada rezeki hasben kat sana...
syukurr sangat...

petang tu tepat 4.30, aku cabut terus..

naik teksi p spital pantai..
nasib dekat..

sampai jer sana, huh beria dow..
tgk hasben siap pakai baju operation..
aku da nak gelak guleng.. tapi spital kan..
hahahhaah gila ah.. memang macam sakit teruk jer..



posing posing...

katil tu akhirnya jadi aku yang punya..
hahaahah hasben tido kat kosi.. aku yg landing baek siap meleleh ayaq lioq ataih katil..
makanan pun aku yg tibai abis...
siap potpet awat order porridge.. tak order western ke apa..
hahaha demand...

petang tu doctor chang datang..
hasben kata macam dah ok.. mebi keluar masa second vomit..
teruk gak hasben vomit masa kat wad..

so lepas diskas2, doctor chang kasik balik..
isnin kena pegi balik...
satel...

yang best part...

pfftttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

terlekat tulang ikan kembung...
cost about.......


gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......
ni kalo aku kena bayaq sendiri, mau aku meraung wooo.
baik simpan duwet tu p beli galaxy note...
tapi.. takpa.. guna la sementara buleh kan...
nanti tukaq tempat gheja ni, under ING plak..
tengkiu tee emm...

sekian la cerita manis masin tawar payau...

pagi yang steam

WARNING: kalo tengah makan, tayah ler baca..

cis cis..
pepagi perut memulas..
padahal dah memerut kat umah tadi...

dah ler sejuk macam dok dalam freezer..
tanpa berlengah, aku teruslah berlari lari anak menuju tingkat 4 setengah...
kenapa setengah?
sebab architecture bangunan TM ni kelakar sket aku rasa..
mr tan terletak diantara tingkat..
meaning, mrs tan terletak di antara tingkat 4 dan 5..
manakala mr tan terletak di antara tingkat 5 dan 6...

ok teruskan penceritaan...
elok bukak pintu kat tangga, alamak basah...
bukan aku terkencing ok..
daya kemutan tahanan kencing masih kuat...
lantai yang basah akibat di mop oleh cik adik cleaner..

kena hati hati ni..
kang ada yang nangka busuk jatuh ditimpa tangga...
maka berlarian anak bertukar menjadi berjalan baby...

masuk jer mrs tan, alamak..
cik adik cleaner ada plak dah...
aku target udara yang bakal merewang rewang akan dipengaruhi oleh petai yang dibeli di NSK...
ini kerana semalam aku da kedarah sambal udang petai sambil meratah2 petai seperti kacang mengelembu lagaknya...

ishhh.. lantak la..
tak tahan dah...
maka, sessi berjalan...
tapi bau wangi bertebaran..
cik adik cleaner dok spray spray...
sama ada dia spray sebab itu rutin..
atau...
sebab bau petai meloyakan...

kaaaahhhhh maafin ya cik adik cleaner....

update aryan 3 months old

ayyan dah 3 bulan..
haihh sekejapan jer...
dah macam2 kerenah dia..
buat kami ketawa.. geram.. bebal.. ish seme adalah..

ayyan dah pandai :
  1. pusing badan nak meniarap
  2. ketawa terkekek kekek bila kena agah.. tambah2 papa agah uuu cak...
  3. dah pandai sembang2 bila panggil ayyan cucam... gugugegegugel...
  4. dah mula nampak perkembangan bila main playgim dia.. nampak dia nak capai toys dia tu... bila main lamaze toys pun camtu gak...
  5. dah main buihhhh... tah apa significant aku tatau, tapi rambut aku makin teruk keguguran yoooo.....
  6. air liur dah menjejeh2...
  7. nak tido, hazab kekadang.. dia punya nak tenyeh muka tu... kalo tak dapat tenyeh sebab kena bedung, dia bantai guleng2 kepala sampai aku tgk pun naik pening...
  8. orang pegang botol dia, dia pun kalut2 nak pegang jugak...
ayyan juga dah behave sket dah malam malam.. tapi still kadang2 tak kena gaya, dia nangis sebab tak selesa kot time dia nak tido tu...

ayyan ni bukan jenis banyak cakap.. jarang la dia nak sembang sembang... dia tak banyak buat bunyi2.. kadang2 jer bila kena mood dia, panggil jer "ayyan cucam mama dia.." terus dia uuuaaaa uuaaa auuuu.. sweet sangat... tapi kadang2 panggil la dia beria, dia wat dek jer.. siap terus toleh pandang tempat lain macam dia nak kata "eh apsal la air liur org ni merenjis2 kat muka aku ni"

dia juga kadang2 buat aku bebal.. tambah2 bila dia nangis tak tau sebab...
kembung tak, susu taknak, puting taknak, dukung taknak, baring taknak.. mama nak tido yang oi... makanya, aku biar jer dia nangis sambil monitor.. nanti dia diam dan tido sendiri...
sangat sebak hati bila tgk keadaan camtu..

oh yer, ayyan officially tak pakai buai.. ahakss bazir jer beli buai letrik bagai.. nasib ler aku tak beli skali besi buai tu... so buai tu skang ni dok dalam lemari jer la... ini adalah kerana taska ayyan tak pakai buai.. so aku takmo la ayyan menangis melalak bila dia dah biasa buai kan...

sekian cerita ayyan in 3 months old... eh more kepada 2 months old la kot...

jom layan gambar gambar ayyan

ayyan membulatkan mata bila nampak flash dslr

ayyan wit tok ayah

hah yg ni takde flash.. memang membulat jer mata dia


ayyan slept at wan (moyang) house

ayyan wit kakak on his first day to taska and kakak first day to school...




Wishlist 2012 kekeke

esok kerja..

ye.. setelah almost 4months tak kerja... tetiba esok kerja..

arghhh sangat tak best rasa...

memang takde semangat neh...

baju sekolah anak2 dah siap iron..

encik hasben iron semua...

stock seminggu terus.. sekolah agama plus sekolah kebangsaan..

huii tak larat kalo aku yg kena wat..

sampai mama bagi terus jer steam iron dia ahaksss....


so wishlist aku untuk tahun lepas almost fulfill lah..

wishlist baru: (edited la ya)
nak beli chefal flip and cook pan.... ( pentinggggg!!!!!!!!!!!!)
nak beli LCD 32 inchi.. wakakakak (bakal tercapai.. on da way.. tapi 32inchi je la.. takpe takpe)
nak claim prezen dari encik somi (iron steam yg berdiri tu)
nak beli food processor
nak beli oven utk backing..
nak beli GL... wahahahahahhahahahha ok yg ni tukar E kot.. tak jadi la GL...

tinggal food processor dengan oven...

oven coming soon kata encik hasben...
so dah masuk tahun baru, kita buleh wat wishlist baru la kan... la la la

wishlist tahun 2012 saya...

  1. oven
  2. food processor
  3. galaxy note (hasben dah janji yeay)
  4. quinny utk ayyan
  5. sofa baru
  6. laptop baru (laptop tee emm da nazak.. ni kot dapat tukar lappy baru dari tee emm..)
  7. katil king or tambah satu katil single utk ayyan...
yang lain takde dalam pemikiran lagi...

semoga wish list saya akan termakbul.. aminnnnnnn

hari pertama

pagi pagi dah breakfast nasik ngan kurma ayam..
heaven yo.. hahaha

smalam first day mimie masuk darjah satu...
dia tu, campak kat mana pun ok jer..
rileks jer tak nanges...
siap da wat kawan dah...

kakak plak, buleh kat sekolah agama dia nanges...
papa tengah p kat kelas adik, nak daptar..
tetiba p kat kakak, dia da nanges...
alasan, takut sebab tgk papa takde...
hahahaha kakak kakak...

ayan plak lagi la geram...
buleh gelak2 sengeh2 teacher kat skool amik...
yang mama dia da emo emo sebak sebak..
kat umah plak, beria la dok teringat kat dia...
kul 4 da kalut2 kat hasben nak p amik anak...

sampai jer umah, wah...
uuuaaauuu aaaa auuuu uuu aaaaa
pot pet dia...
siap gelak mengekek2..
kaki menendang2...
aktif betul...

huaaa rindu dah...
malas nak citer pasal ayyan dah..
:(