resepi dan pengendalian solid food

now kita cerita cara nak buat puree...

so far aku dah buat 2 puree..
banana, dan epal...

untuk 2 bulan pertama ni, aku hanya akan bagi dia buah buah dan nasi kosong jer kot...
takmo beratkan kerja usus dia...

dan aku pun ada wat kesilapan...
aku suap dia terus 2 kiub sebab tgk dia macam lapar jer lagi..
no no no.. nanti dia obes... plus teruk usus dia kena kerja pulak nanti....
so starting today, 1 cube only yer ayyan cucam...

aku juga just bagi dia sehari 1 kali jer..
dalam pukul 6 -7 depend pada aku balik kerja pukul berapa...

alamak panjang plak mukadimah nak buat puree...

Puree Pisang

bahan bahan -
pisang - aku tak sure pisang jenis apa.. tapi takde biji, plus manis2 tak masam sangat lah...
susu anmum - sebab ayyan minum anmum.. saper minum breastmilk, letak breastmilk lah..



cara cara -
ada 2 cara..
cara konvensional -
lecek lecek pisang tu sampai betul2 lumat.. campur dengan susu jugak..
untuk baby 4m, tayah kenyal2 sangat.. biar cair cair..

cara moden yang mudah lagi menyenangkan...
guna food processor, blender, hand blender..
masukkan susu dengan pisang...
blend sampai lumat...

siappp...

pastu masukkan dalam ice cube tray.. gambar kat bawah nanti...

Puree Epal

bahan bahan -

epal merah - kupas kulit, potong kiub... jangan guna epal hijau ya... baby tak boleh makan buah buah yang ada asid citrus...


susu anmum - sama seperti puree pisang..

untuk puree epal, kita kena kukus dulu buah epal tu...
kalo pear pun gitu...
hanya buah pisang dan avokado jer tak perlu kukus...


rebus? boleh jugak...
rebus boleh, kukus pun boleh...

biar sejuk...

lepas tu, sama jer step dengan puree pisang...
blend atau lecek sampai lumat...
berserta dengan susu...
aku campur jugak air leleh2 kat kukusan epal tu :)

siapppp....
then boleh lah letak dalam ice cube tray macam kat bawah

yang gelap tu puree pisang, yang cerah tu puree epal.

kalo sehari 1 kiub, kan dah cukup sampai 2 minggu...
letak dalam frozen, insyaallah up to 6M tau dia tahan...
tapi tak best la kan nak kasik sampai 6bulan makanan frozen ni...

untuk kita kita yang berkerjaya ni, seminggu sekali buat lah...
kalo surirumah, syukurr... buleh buat tiap tiap hari...

ambil masa dalam tak sampai 1jam pun utk siapkan 2 puree ni...
nah.. tak perlu lagi instant food untuk anak2... :)

ok cara pengendalian pulak...

kan ke kita dah letak dalam frozen kan...
so next bila dia nak makan,
ada 2 cara..
boleh guna warmer utk cairkan semula..
or
masak atas api.. kawal la api tu.. just sampai dia cair...

next, if nak hantar kat baby sitter...
kita boleh buat macam EBM..

kita bajet, sehari anak makan baper kiub
so malam malam sebelum tido, letak dulu kiub utk dibawa tu kat chiller..
esoknyer, bila nak mamam, just panaskan macam step atas...
easy kan....

ps: resepi untuk puree epal, pear, carrot, brokoli, labu, kentang - sama jer cara dengan resepi epal...
next kita buat resepi utk bubur nasik secara mudah pulak yer...


semoga berjaya :D

licin ayyan mamam

cucam yang kekenyangan




4 Responses
  1. syuhada Says:

    baru 1kiub sudah besar itu paha......asal sihat ye ayyan


  2. Lynnda Says:

    Haruslah cube lepas da tau ni.. TQ mama ayyan n salam kenal. (^__^)


  3. Ummi AdaMia Says:

    Thanks for the info. Today first time my baby nk makan solid food. So kami igt nak wat puree pisang for my baby. Tp ada stgh org suruh salai. Jd agak confuse cara sbenar nk buat. Mmg puree pisang akan jd gelap ee..


  4. Ummi AdaMia Says:

    Thanks for the info. Today first time my baby nk makan solid food. So kami igt nak wat puree pisang for my baby. Tp ada stgh org suruh salai. Jd agak confuse cara sbenar nk buat. Mmg puree pisang akan jd gelap ee..