recap 2011

selamat tahun baru..
2011 dah berlalu pergi..
2012 akan ditempuhi pulak...

recap sepanjang 2011..

januari - sebulan bergelar isteri kepada suami tercinta..
febuari - alhamdulillah, disahkan mengandung...
march - bermula lah menjadi doctor sendiri.. cucuk cucuk setiap hari huhuhuhu..
april - menjalani kehidupan berbadan dua...
mei - balik kampung kedah.. makan2... puas.. hehehhe
june - hasben tercinta demam panas.. dapat kereta baru.. hari papa...
july - dah mula beli barang2 baby... teruja...
ogos - raya first bersama mentua.. dah ready barang baby dalam kereta...
september - admitted... dapat mc lama... ujung bulan admitted utk dexa dan bersalin...
october - syukur kepadaMU ya ALLAH.. kurniaan yang maha besar utk keluarga kami.. kedatangan AHMAD ARYAN SHAFEE BIN SHAMSUL...
november - dalam pantang.. menghitung hari.. hehehe
december - alhamdulillah.. genap setahun kami bersatu... dari berempat, kini berlima....


syukur syukur syukur...

2009 - bertiga
2010 - bertiga tambah satu
2011 - berempat
2012 - berlima :D

semoga kami berlima akan terus berada dibawah lindunganMU ya ALLAH...
semoga kami berlima akan terus berada dijalanMU ya ALLAH...
semoga kami berlima akan terus beriman kepadaMU ya ALLAH...

syukur kami dapat menempuhi 2012 dengan penuh tabah, sabar, gembira, duka, bahagia.....

kontan dan orentasi shamimie

mahu pulang kontan...

derhaka sungguh kami ni..
punya la lama tak balik umah mentua...
sian kat mentua aku, teringin tgk aryan..

eh depa tengok dah ari tu..
lepas bersalin, depa mai umah skali dengan adik aku kawen...
tapi tengok sat tu ja la...

sembang ngan biras aku taksat,
dia kata mak dok print ramai2 gambaq aryan..
alaaaa bersalahnya la hai rasa....

oh.. ari ni orentasi shamimie..
gambaq tak amik..
hamlaw sungguh, padahai usung DSLR masuk gheta dah...
haram tak bawak turun sebab kalut da lambat...
so takdak la gambaq shamimie posing dengan baju sekolah...

so far so gud...
dia tak teriak ok..
rileks jer wat taktau..

smooth la proses kat sek tu..
kelas pun tak ghamai...
eh student..
student darjah satu lebih kurang 36 orang..
kelas ada 2..
so jatuh 18 orang ja satu kelas..
gud gud...

sekolah agama plak, kat satu tempat tu full..
padan muka tak daptar awai...
so p satu tempat lagi...
lagi dekat la...
ok ada kosong lagi...
tapi..
tapi...
tapi...

huiii yuran campuq semua2 total utk dua beradik dekat 5ratus ++...
aiyakkk aku bajet2 dalam 200++ ja...
matik....
"mak, wat loan buleh?"

nak harap pak depa... dah arwah dah...
kot nak tanya anak tu masuk sekolah camna...
sekolah mana...
kot nak bagi selai 2 baju..
duit buku sekupang dua...
memang dak la kan...

tah ka lupa anak dara dia dah masuk darjah satu dah...
takpa, hang tunggu la cheq...
ALLAH bagi hang cash nanti...
hak anak hang nafikan..

ish tetiba aku meroyan ni apsai...

yeay balik kampung...

hukuman, deraan??

tadi dengar howtefem..
citer pasal budak 2 orang kena ikat dalam toilet... pastu apaknyer p keje...
kejam eh dengar...

camtu apak aku pun kijam laa...

naper abah kijam??

alkisah...
masa tu aku umo 4 tahun ke 5 tahun...
aku da masuk tadika dah...
ceritanya aku takmo p tadika..
pastu aku kata kat abah, cikgu kata ari ni cuti...
kaaahhh kecik2 dah terror kelentong...
tamo la kata tipu...
konon hebak dah la tu alasan aku..
sekali ingat abah aku tu bodow ker...
hahahaha memang tak percaya la kannnn...

maka, aku kena rotan la..
huh hati keras, rotan pun aku takmo p...
aku pun tatau apsal aku takmo p..
mana la nak ingat...
presure kot sebab howt sangat kat skul.. kaaahhhh...

puas rotan, tak jalan gak kan...
abah heret aku masuk bilik air...
pala kena rendam ok...
kijam tak kijam tak...
nangis woooo
sakit ke tak, aku tak ingat...

pastu takmo p gak..
ya ampun, aku tau dah mai mana ketegaq anak2 aku...
last abah ikat aku kat dalam bilik...
dia tinggai aku.. pastu dia p keje..
gila tak.. haaaaaa

kijammm taauuuuu....

tapi jaman tu takde teledera kot..
hahahaha...

wat ever pun, terima kasih kat abah atas kegarangan...
ohoo abah tak garang sangat..
jarang la nak naik tangan...
skali naik, tali pinggang askar aku kena ok...

mama sangat garang...
huiii berepisod ok bantaian mama...
hanger patah, sanggup masuk bilik amik hanger lain..
to be continued sokmo...

kerana kegarangan depa,
baru la aku jadi maknosia...

cerita pasal kes tadi tu,
aku teringat kes penjara budak2 tu..
yg budak2 nakal kena p dok penjara sat...
pastu mak pak meroyan anak dilayan macam banduan...

entah la..
kalo aku, seyes la, aku sangat setuju antaq p sana...
infact kalo aku, aku sajes bagi depa yg tahap takleh nak kawal dah p tidoq buang 3 4 malam..
biaqp depa ghasa betui2 pengalaman kat sana...

awat la mak pak suka sangat dok campuq dalam urusan camtu...
orang nak didik anak hangpa..
anak hangpa tu dah tahap tak dapat nak tullung dah...
patut hangpa bersyukur pihak sekolah ada gak nak amik peduli kat anak2 hangpa tu...

aku sajes even budak yg tak nakal pun kita antaq p penjara...
kalo yg budak baik, rasai sendiri pengalaman at least sehari kat sana..
utk prevention dari depa merasa nak buat jahat...

kalo budak tahap jahat, p dok buang seminggu..
layan macam banduan.. (tapi berpada)
baru tau serik tak serik...
seksa tak seksa
bagi tgk sendiri hukuman sebat depan mata...

bila pendekatan rotan, marah, nasihat tak jalan..
budak2 rebel ni kita ajaq dengan pengalaman plak lah...
kot tak jadi gak, mak pak cekik2 bagi mampuih buang la...

p palang es, jari aku luka kena hanger sebab rotan mimie.. tangan mimie pun luka sket kena hanger.. agak2 kena masuk penjara tak..
pirahhh

keyboard warrior yang macam poyo

politik..
ikut hati, malas nak sembang pasal politik kat blog syok sendiri aku nih...
tapi bila join satu medium ni, hati meluap2 nak tulis...
kalo tulis kat situ, memang confirm kena hentam abis2..
terutamanya bila apa yg ditulis tak sependapat dengan manoksia manoksia kat situ...

jari masing2 kemain, ini tempat berbincang.. luahkan pendapat..
tapi bila luah pendapat yg kontra dari apa pendapat mereka, macam2 tomahan dilempar..
pathetic la korang ni...
come on, get a life...

aku tertanya tanya, adakah medium itu adalah senjata yang ditubuhkan oleh pihak pembangkang??
sebab, bila pro G bukak topik yg berkaitan dengan pujian terhadap G, ohhooooo, hentam bukan main...
tapi bila pro bangkang bukak, pastu pro G hentam sket dah dituduhnya sipenghentam tu macam macam..
kaaahhh looser la kamu....

ada sorang ni, dia rajin amik video kuliah ustad UFB..
pastu edit, dan upload...
then masukkan kat dalam medium yg aku cerita ni..
ohhoooo guest what...
macam macam dia kena..
kata dia fitnah..
kata macam2...

yg pro bangkang bukak topic cerita pasal kak pink, abg jeep, dengan berpandukan fakta2 dari blogger2 lain gak... ohhoo tu tak fitnah ker???

fine la kata nak bincang...
so bincang la if benda baik, akui la..

konon la kata terbuka...
pttuiiiii...
tak cukup??

haaakkkk tuiiihhh....

bila dia, tak fitnah..
bila orang tak ikut pendapat dia, ohoo tu fitnah....

khhaaaakkk ttuuuiiiiiihhhh....

benci betul aku dengan manuksia macam tu..
bodoh sombong...
ego kalah firaun...

sudah sudah ler...

kerana manusia manusia macam ni, aku doakan Gomen kita menang lagi tahun ni...

tapi kedah biar PAS pegang yer...
tak rela aku anuar yang pegang...

aminnnnnnn

Resepi: Ayam Masak Serai

ayam masak serai

ni lauk smalam...
sama gak, takdak gambaq...

cara lebih kurang buat ayam masak lemak cili api..
tapi takdak santan...

bahan2..

ayam separuh..

bawang besaq 2 bijik, bawang putih 2 ulas, cabai melaka segenggam (ikut nak pedas mana), serai satu ikat 3 batang - blend semua...

ada orang tumis.. aku takmau minyak...
so aku terus masukkan bahan yg diblend tu dalam periuk...
masuk ayam...

jangan tambah ayaq dah..
ayam tu berayaq..

sampai ayam masak, letak la carrot potong2.. kasik kaler sket..
boh la garam...
dah empuk sket, (aku suka ranggup).. tutup api...

siap... kalo rasa tak cantik kaler, buh sket serbuk kunyit.. sket saja...


Resepi: Ikan Masak Cuka

resepi ari ni ialah:

ikan masak cuka...
ringkas tapi sedap....

gambar takde sebab handpon masuk wad...
cabel DSLR plak takde...

bahan2:

ikan kembung buleh, ikan tongkoi buleh..
aku wat utk 5 ekor ikan...

perap dengan garam kunyit.. pastu goreng...
cara goreng nak kena ajaq ka?
tak gaduh la na...

bawang merah dalam 10 bijik..
bawang putih dalam 5 bijik...
belah dua kedua dua... paham ka.. hahaha

halia besaq ibu jari... hiris la..
cabai melaka ikut hangpa suka pedas ka dak...
aku letak 10 bijik camtu la...
belah dua...

cuka makan dalam 4 senduk..
gula, garam...

cara buat..

tumis segala bawang dan halia sampai naik bau...
minyak takmau byk.. agak2 la...

masuk cuka makan 4 sudu...
ayaq putih dalam 4 cawan..
(agak2 jer la sebenaqnya)

boh gula sket, garam sket..
da didih sket2, masuk cabai...
didih kalu, masuk ikan...
biaq 10 saat.. rasa2 lebih kurang,
tutup api....

siappp... makan ngan nasik... sedap woooo

buleh gak tukaq buh ayam naaa...

kelumpo vs kedah

pasaipa aku nak dok kedah...
ya aku nak dok kedah...
aku takmau dok kl...

serabut perut woo dok kl...
jem tak tentu hala...
nak kuaq dari taman umah pun jem...
mengkala mana aku nak sampai...

ikan...
ya aku memilih ikan...
aku sensitip ikan...
laksa pun aku tak makan...
ikan tu orang kata tak hanyiaq, aku kata hanyiaq macam apa...
ikan beli kat market kelumpo ni, memang aku tak lalu...
mana nak lalu, isi medak macam apa...
kalo ikan beli kat kola kedah, kat tandop, huiiii tak pandang sapa dah....
laki p boh nasik sendiri la na....

rumah...
ya aku nak dok umah besaq...
ada laman luaih....
buleh boh pegola apa bala tu tatau...
buleh bela ikan koi...
buleh buat playground untuk anak2 aku....
umah tu tak bapa nak besaq takpa...
tapi mau laman luaih....
kalo dok kl ni, laman kejadah apanya...
balkoni sekangkang kera tu buleh la...
kot kalo up sket, dok umah teres...
masuk gheta gemok aku sebijik, boh skuter sebijik, abih....
takdak space dah aku nak bercleopatra kat laman nuh...
nak ghumah ada laman buleh main konda kondi, mau dekat separuh juta..
gila ka..
gheja esekutip tee emm ja mana nak mampu...
manager pun aku rasa tak mampu lagi...
kot dah naik gee emm baru merasa kot...


gaji...
dengan gaji kami laki bini la...
kalo dok kedah, huiiii jimat belanja wooo...
tak jem, maka tak kuat minyak...
makan tak semahai kelumpo...
ikan murah.. tapi segaq berlendiaq ayaq laut wooo...
rumah pun murah banding kelumpo ni...

masa...
hat ni yang syok...
tak gaduh nak kuaq pagi2 buta semata2 nak elak jem...
tak gaduh kalut nak balik gheja semata2 nak elak jem...
cuma time cuti umum macam ghaya la jem sket kot...

makanan...
huiii segala kegemaran aku ada disini...
nasik royale..
mee kola...
popia basah..
gulai ikan kembung fresh dengan kacang lendiaq...
mihun sup utara...
sup gebok...
apom balik..
pulut udang...
hoi hoi lapaq haihhhhhhhhh

politik..
kedah PAS pegang...
tu yg syok..
mana tau berkat, tertit lendit anak anak dara, anak dara teruna aku...


ishhh pendek kata, nak pindah laaa....
nak nak nak...
adik beradik pun ghamai kat sana...

buchuk... jom pindah mau??

pee palang ess... kami tau la, tu angan2... :( susah line IT nak dok sana... tapi mana la tau kan...
kannnnn...
semoga dapat pindah kedah.. aminnnnn

lisa dan yusri

lisa dan yusri bakal kahwin...
tahniah...
suke tgk lisa..

tapi seyes aku tak paham...
apsal mulut maknosia ni macam hamjad..
orang tu nak kawin elok2..
tak penah ada gosip tak elok dari hubungan depa dua...
tapi komen masing2 macam orang takde iman...
memalukan plak si pengomen tu islam...

cuba belajar la doakan yg baik2 utk orang lain...
instead of doakan keruntuhan rumahtangga orang lain...
hangpa tu besaq sangat dah kot...
jodoh ajal maut maknosia ditangan hangpa ka?

eh tetiba plak kan.. hahahahah

bye, nak tido

blackpapper chicken with mushroom sauce


bersempena dengan anniversary,
nak wat dinner lain sket..
konon nak suprise encik hasben la kan....

smalam dia p NSK.. so aku kirim la siap2 certain barang...
tapi ada 2 3 barang tak suh dia beli, kang kantoi la kan...

pagi2 aku kuar p kedai..
daun pudina takde plak dah...
spoil la lemonade aku...
tapi takpe.. buat yg mana ada la kan...

petang tu, siapppp
kita ala ala TGI Monday ye..
nak p TGI Friday's tengah sengkak nak tunggu gaji..
so home made pun jadi ler...

blackpapper chicken with mushroom sauce...
coslow, homemade fries, blackpapper sosej..

kaaaaaahhhhhhhhhhhhhhh nama taknak kalah...
feeling2 omputeh.. padahallllllllll... :P

fries tu aku hentam goreng kentang biasa tu jer..
tapi perap dengan lada sulah n blackpapper..
ok jer la.. tak sedap sangat pung...

yg lain2 bagi kami sekeluarga, sedapppp....

meh aku tepek resepi...
pstt.. semua hentam keromo dan sangat mudah aku rasa...

Blackpapper chicken with mushroom sauce

ayam - aku amik isi dada tuh.. senang...
sos lada itam pawada
sos bbq life

perap ayam dengan sos2 tersebut...
dalam 3 jam...

sosej pun aku perap skali...

pastu bakar.. aku guna koli mejik jer..

sos cendawan

sos cendawan campbell - 1 tin
sos bbq life
sos lada itam pawada
cendawan butang hiris
bawang merah holland potong dadu
bawang putih cincang..
olive oil

tumis bawangan dengan olive oil...
masukkan sos cendawan campbell,
tambah air satu tin campbell tu...
masuk sos bbq dalam 3 sudu besar
masuk sos lada itam dalam 1 sudu besar..
garam secukup rasa...
kacau2, masukkan cendawan....

kacau sampai pekat likat...
sampai didih dan masak..
rasa la sket, alter la yang mana perlu...

siapppp.....

ikutkan aku nak letak sayur2 brokoli, capsicum bakar.. bla bla..
tapi mengenangkan yg makan aku sorang, nak beli mana leh beli sikit2..
so malas la....

oh resepi coslow ikut suka ati aku...
tak la suka ati sangat.. follow2 resepi kat tenet ni gak...

Coslow

kobis bulat hiris nipis2...
lobak merah sagat kecik...
kalo suka bawang, tambah bawang merah, sagat kecik.. (aku tak letak sebab anak dara tak suke)
mayonis secukup rasa,
susu segar, lopet pun buleh, aku guna HL.. 5 sudu besar...

kacau jer la semua tu..
siap...

tapi makesure la kobis ngan carrot tu kalo leh kering..
if not, nanti terlampau berair....

eh tak siap lagi..
letak dalam peti ais kasik dia sebati..
dalam 1 2 jam..
pastu sedapppppppppppppppppppppppppp

sekian

1st anniversary

disaat ini...
kita diijabkabulkan 12 bulan yang lalu...
kita mula membina mahligai rumahtangga....

kenangan itu masih berlegar difikiran...
ketika kamu melafazkan ikrar bersatu...
sebak hati...

tidak juga ku lupa...
ketika kamu melafaz taklik...
airmatamu mengalir...

suamiku,
kini...
kita dianugerahkan seorang putera,
untuk menemani puteri puteri,
sebagai pelengkap mahligai indah ini...

terima kasih untukmu,
kerana sentiasa memahami ku,
melayani kerenah ku...
memberikan segala yang terbaik untuk ku...

ya allah, satukan hati kami dalam ketenangan...
jauhkan godaan syaitan dalam rumahtangga kami...
panjangkan jodoh kami, hingga ke syurga....

amin.. ya rabbal alamin....

selamat menyambut ulangtahun pertama perkahwinan kita....

aryan at 2 month old

ahmad aryan shafee bin shamsul...
dah masuk 2 bulan anak bujang aku ni...
tak p cucuk lagi..

perkembangan aryan dimasa 2 bulan

  • dah mula ajak orang bersembang.. uuu aaa uuuu aaa so sweet....
  • dah pandai senyum2 bila orang cuit2 part2 tertentu... idung, pp, dagu.. favvy dia...
  • tido nak kena bedung sebelah tangan...
  • minum susu still menten 3 oz utk 10 kali perday...
  • berat masih 6kg
  • pampers petpet saiz M
  • menangis pada waktu yg tetap (malam..) tapi alhamdulillah, dah getting better...
  • suka meragam kalo dia mengantuk...
  • nak tido atas medium yang rata.. takmo tido dalam carrier dia in certain time..
  • da pandai tido dalam bouncer...
  • da jalan2 balik kampung, pegi taman tasik...
  • kaki da kuat berdiri...
  • badan da melonjak lonjak...
  • rambut still naik seciput yg tengah jer plak tu..
  • kepala getting stronger...
  • masih selsema dan slightly batuk berkahak....
  • suka sangat mandi.. pantang kena air.. kalo nangis pun, p bukak air kasik dia dengar, dia leh diam... kalo bukak baju, muka da tersenyum2 macam kerang wangi
meh layan gambar aryan

aryan dah mamai nak tido...

budak terpenyet leher tenggelam.. bantal tinggi la mama...

awww sayer cekci ler... sayer suker mandi tau.. mama kata "ayan, its ur shower time.." ayan mesti senyum...

alaa da abis mandi ker... nak mandi lagiii papa..

opsss... apa tuuuu

comel tak saya senyum sambil penyet...

see, ni mama nyer keje la ni.. suker tau posing2kan sayer tido...

nice pixta la papa.. ayan suker..

berkerut kerut memerhatikan alam sekitar...

aryan comel tak aunty? :P

celeb besday mimie

[ENTRY TERLEPAS SEBAB PROBLEM NAK LOAD GAMBAR.. KEJADIAN PADA 6 DEC 2011]

sempena besday mimie, pakngah roshan nak belanja mimie..
kalo da nak belanja mimie, so datang dengan pakej kena belanja mama, papa, kakak, nenek, wan ngan ucu la kan...
keh keh...
ucu tak dapat p sebab keje malam...

so bergerak la kami 5 beranak, follow kete mama abah...

sampai thai steamboat eat all u can dalam kul 8 lebih gitew...
alhamdulillah, aryan behave...
sweet gak sebab masa sorong dia, aku ckp kat dia,
"ayan takmo nangis2 ye.. behave ok.. ayan gud boy.. good boy have to behave urself ok.. mama sayang kat ayan tau..."
pastu dia leh menyahut aaaaaaaa...
wah kebetulan yg sangat cute...

alkisahnya aryan pun behave..
ek ek sket sket jer la..
takde meraung apa...
papa 2 kali bawak p jalan2 dukung takmo kasik dia bosan...

lepas makan2 dengan jayanya,
sessi potong kek..
potong jer la pun..
tak larat nak makan dah...

tapi frust gak ler..
pakngah beli cheese cake..
i dun like cheese cake..
i is want choc cake..
huaaa silap aku tak pesan amik choc cake...

cheese cake sebijik ada dalam peti ais umah..
sape la nak makan tu...
tapi lepas rasa, huiii sedap rupanyer cheeze cheese SR...
yummy.. takleh makan byk2, tapi memang sedappppp

meh layan gambar jer la..
ada la 2 3 keping...


mimie bersama keknya


potong mimie jgn tak potong...

nenek dengan cucu cucunya....

aryan memang betul2 dengar kata la...
kat sana dia tak meraung..
masuk kete jer huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
aiyoooo...
dia ngantuk gila dah, tapi tak selesa kot..
tepuk diam kejab, jabgi sambung..
lama gak la baru dia diam...

menggagau la aku nak handle kan...
almaklum la da lama bersenang lenang takde anak kecit..

sampai kat umah, hasben kata dia ada migration malam ni..
so sampai saat ini, hasben tiada didalam pelukan lagi.. ahaks...

***************



Selamat hari lahir shamimie...
mama sentiasa doakan shamimie menjadi anak yg solehah...
mama doakan mimie dilindungi ALLAH dari godaan syaitan, dari kejahatan...
mama doakan mimie cemerlang dunia dan akhirat...

mama dan papa sayangkan mimie..

terima kasih ALLAH kerana mengurniakan aku dan suami anugerah yang tak ternilai ini...

jiran ku yang bodo lagi mangkuk

WARNING : bahasa agak kesat kot.. 15 SG hakss

ohooo.. hari ni aku da melepaskan apa yg terbuku dihati...

sejak pindah sini, everything doing fine... except...
orang sebelah umah...
memang tak bertegur pun la...
jiran belah kanan, depan, depan kanan, semua baik...
borak2, tegur sapa, siap datang kenduri kawin my sis lagi...

tapi.. yg belah kiri ni..
aku pun tatau apa masalah dia...
muka kerek semacam..
plus, mmg jiran2 lain pun tak bertegur dengan dia...

sejak pindah, memang kesakitan hati dengan cara dia parking lah...
ni rumah teres kan..
ok dia ada 2 bijik kete...
aku sebijik tapi besar gabak...

so dia memang park satu dalam, satu luar..
aku park dalam...
tapi.. derang ni ada perangai jual ikan...
takde pk orang lain...
agaknyer selesa sangat 8 bulan umah ni kosong kan..
ko leh park bermaharajalela sesukahatimakko la kan...

ni contoh dia park la kan...

ok ni kira buleh handle lagi...
bila seme orang da balik kerja, orang depan akan park van kat sebelah kete jeep dia tu...
mangkuk hayun ni plak park makan ruang aku...
so memang mencabar keimanan la nak masuk if aku balik lepas semua balik...
ikut hati, nak jer aku langgar kete dia..
pegi mampus la kan...

tapi tu ikut hati la...
so slama ni kitaorang diam jer..
mulut aku potpet mmg nak sound, tapi encik hasben mensabarkan..
dia tak kasik kecoh2 la...

pernah, aku letak tong sampah kat betul sempadan tu...
padan muka dia tiap kali nak bukak gate auto dia, terkena tong sampah pastu dia kena betulkan...
tapi lama2 susahkan aku gak.. tong sampah aku da pelik dok tengah jalan situ plak kan..
so aku betulkan balik...

ari tu gepren datang umah...
camtu gak dia hon2 sebab nak masuk umah dia..
aku tatau camne gepren park...
hasben kata menyerong sket.. tapi ikutkan dia lepas jer park secara menyerong...
tapi still dia hon...
masa alih tu, jiran belah kanan ni kata,
"u park sana.. ini orang banyak susah"

tu aku tak kuar la..
aryan pun masa tu dok nangis2...

tapi hari ni..
memang aku hilang sabar...
member aku datang umah..
so park la kat depan umah aku... (bayangkan guna gambar atas)
keter persona...
bontot tu ngam ngam abis kat umah aku tu la..
kalo pun termasuk ada la sket..
tapi umah sebelah sana kosong,
depan tu pun kosong...
takde kete langsung...

tetiba pin pinnn..
wat the hack..
takkan tak lepas ko nak masuk umah ko...
bodo piang ke apek ni...
lesen terbang ke apa...

aku suh member aku wat bodo
apa kehal nak suh ubah kete yg memang park kat depan umah aku semata2 dia nak masuk umah dia...
lain la kami menumpang park kat depan umah dia kan...

lepas pin pin bape lama..
dia pun turun...
oh pandai plak ko ketuk umah orang..
ingat ko tu besar sangat nak pakai pin pin jer...

then dia suh alih..
aku sound
"takkan u tak lepas nak masuk?"
"nanti kena itu belakang kereta bla bla bla..."
bodo kot...
korang tgk gambar atas tu...
kete jeep tu takde..
umah sebelah tu pun takde kete...
kelebaran jalan adalah sampai leh parking secara lurus macam kete umah depan...
kete sebelah umah dia pun takde...
dan bontot kete kawan aku, tak masuk area umah dia mcam kete dia masuk dalam gambar atas....
tapi dia kata TAK LEPAS???????

gila bodo wehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

so, aku selamba sound...

"so next time, u parking jangan masuk rumah i jugak lah.. i susah nak masuk"

ok dia macam terkejut aku ckp camtu..
terdiam kejab dia..
pastu "ok ok"

aku terus masuk umah...

padahal kan, lepas jer masuk..
amik side sket..
pastu mebi kena undur lajak sket la..
bukan kena tolak kete kan...
adik aku yg 6 kali amik lesen pun rasanya buleh masuk..
ahh mama yg suka langgar pagar pun leh jer lepas masuk selamba kalo keadaan tadi tu...
tapi dia leh kata nt kena bontot kete kawan aku... wtf...

kami slalu, kalo nak masuk dalam situasi atas tadi tu, siap kadang sham kena 10 point turn ok...
tapi kami tetap tak susahkan orang suh alih2 kete dia..
kecuali dah block.... eiii geramnyer la

woi apek bodo..
lu p sekolah memandu balik la...
tak pun lu belajar parking dari hasben gua la..
mangkuk hayun betul...
lepas ni, tengah malam kalo kami balik, kete dia masuk space umah aku,
memang aku ting tong..
lantak ko da tido ke apa

bodo punya apek...

makjun inai


ari tu balik kedah...
dapat la mengurut 2 pagi berturut2...
lega betul badan...

best la mak njang wan tu urut...
tak sakit, tapi lega...
takde pun aku meronta2 sakit or geli...
tapi tak puas la..
rasa nak urut direct 5 hari jer..
ishhhhh

sakit2 badan da kurang banyak...
dulu duduk lama sket da sakit bontoit..
skang ni kurang la sangat...
sedap jer rasa badan...

lepas urut2 dia kasik aku ubat..
huii bukan sebarang orang nak makan ni...
kazen siap suh aku keringkan la...
kot nt aku tak lalu nak telan...

tapi aku gigih telan gak..
tak kisah pun...
so far, aku memang tak pernah miss makan...



benda ni terdiri daripada daun inai as main ingredients dia...
dia giling skali dengan rempah ratus ke apa tah...
manjakani pun ada kot...

so kena gentel bulat2, pastu telan mcam makjun...
hoyehhh aku gentel slalu overdose..
ahakss... katanya if panas, jarakkan 2 hari skali..
panas gak la badan.. peluh2 malam lepas makan..
tapi aku tak jarakkan la.. sebab boleh handle...
plus aku tak bf aryan.. so ok la...

kesan dia, masih tatau...
tapi hasil gugel2, daun inai buleh naikkan seri wajah..
so berseri ke nanti.. ahaksss.....

tapi satu yg aku pasan, memang aku tak sakit2 badan teruk macam dulu dah..
kadang2 memang la rasa letih,
tapi tak seteruk dulu..

maknjang wan kata, makjun tu utk elokkan urat...
buang angin dalam badan...

balik kg nanti, aku nak beli lagi...
nak amalkan lah...

yesterday

yesterday...

eh before the day before yesterday lagi ceritanya...
kena panggil kick off meeting pasal new system...
since kanak-kanak da tak pegi taska, maka usung ler kanak kanak tu...

meeting was ok..
then nak balik, baby aryan mula menunjukkan taringnya..
eh ada taring ke? hehehe
nangis nangis...
susu takmo, puting takmo...
aku nak drive pun resah gelisah...

oh ye.. papa nyer keje la kan..
so kuar sendiri la aku...

then, kakak la peluk2 adik..
tepuk2, zikir2...
alhamdulillah.. lena dia...

balik rumah, lembik aku...
huiii

then yesterday...
stock susu aryan da abis...
so plan nak p manjaku...

manjaku tu bukan la luas mana sampai nak bawak masuk stroller bagai...
aku plak takde baby carrier yg dukung tu...
so gigih la aku dukung aryan dan heret anak2 dara...
huiii mencabar kekuatan....
sakit gila lengan aku...

again, nasib kakak ada...
kakak la angkut bakul...

hasil daripada tangkapan semalam
terbang la duit gaji yg tak sempat merasa dok 24 jam dalam bank sutun...


sambar terus la baby carrier.. tak tahannnnn.. dapat plak less 20%..
tak cakap banyak amik jer la.. nak beli bjourn takde duwet.. hehehehe
mittens sehelai dua.. budak ni makan mittens kot.. abis tinggal sebelah2 la..
dan juga barut.. ohoo barut kecit tu da tak muat...


stock susu utk sebulan.. hope cukup la 5 kotak.. myk telon.. try minyak baru..
minyak yuyi panas la.. aryan da mula tak selesa..
bonet eh nama menatang tu.. topi.. sajer geram..
pastu amik satu lamaze toys.. wrist band..
ha ni baby carrier tu.. ok la.. kaler pun merah...
sama kaler dengan stroller, baby carrier merangkap car seat...


ha dah lama dah geng opismate hasben belikan prezen..
tapi disebabkan naik moto, susah ler...
so alang2 p meeting kan, so singgah la annexe..


hamper dari team informs...
tenchiu ankel unty semua ye....

pst: outing without papa memang sangat tak best dan sangat kepenatan...

jenel #2 : ceriti sabtu

smalam p umah kazen regarding family day punyer meeting..
lepak2 makan nasik ayam...
sambil2 melantak apam balik, popia goreng, cok badak, kue keria...
pastu kazen p goreng plak cucuq ikan bilis..

aku saspek dia jeles tgk aku da kurus sikittttttttttttt dari masa belom ngandung...

pasal berat, hurmm keseronokan hanya sementara...
berat naik balik 3kg..
gigih jer kan...
selera tak dapat ditahan tahan la...

haihhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

sambil lepak2, tgk bola...
asteruk hampagas...
rugi tau tak dapat tgk ujung2 first half...
ujan maha lebat...
kazen yg sorang lagi pun ada gak..
so aryan dapat la gepren..

tiut miut jer tgk..


hai, saya aryan.. ni gepren saya adriana nurdania..


ishhh jangan dok rapat la nia....


huii apa la kat sana tu...


nia, u ni tutup la mulut masa nguap...

lepak lepak sampai abeh game.. lepas maghrib, terus gerak...
pot pet pot pet, decide tido umah mama...
sebabnyer, pagi ni kul 9 kena bawak moto p danau kota...
ada service moto free anjuran UMNO...
dapat la tukar minyak itam, plug free...

disebabkan nak tido umah mama,
baju tido aryan tak bawak...
susu pun tak cukup...
maka, terus ler ke giant...
beli susu, baju tido, mittens ngan botties..
satel tu balik since aryan pun da waa waaa waaa....
abis ler cerita utk seharian dihari sabtu....

kecitnyer dooniiaa

smalam dapat tau 2 benda yang buatkan aku kata, "keciknyer la dunia ni ha"

SATU

treett treettt
treettt treettt...

"hello..."
"chuya.. ko ngan akmal tu saper?"
"haa? dia sepupu aku.. kenapa?"
"dia tu sepupu aku gak dow"
"ehh camne plak tu?"
"mak dia tu kakak pakcik aku..."
"lorr... ayah dia plak adik abah aku"

kecitnyerrrr duniaaa....
derang kenal time adik aku kawin ari tu..
mok ni photograper wedding adik aku ari tu...
kazen aku plak ada masa wedding tu.. dia pun photog gak...
maka dari situ derang add fb.. sama2 komen pasal photog ni la...

tup tup tau kata yang mereka sepupu...
maka aku ngan mok pun ada la bau bau bacang...
aku ngan mok plak, aku adalah kawan baek syla.. bini mok...
derang ni geng masa aku kat PROCC dulu...
so konklusi, aku ngan syla ada la bau bau kentut gitu....

DUA


alkisah.. aku ni pernah terbaca satu blog ni...
memang best dan unik kisah dia...
tapi rasanya aku baca blog yg cerita kot..
aku tertarik sebab dia bercinta secara PJJ dengan bf dia yg kat obersi...
memang best baca kisah dia..
dia pun ala ala comel macam aku..
so kagum ok..

atas faktor penuaan,
aku terlupa nak bookmark blog tu...
hasilnyer, aku ilang URL blog tu...
gigih aku gugel macam2 untuk dapatkan keyword ke blog tu...
nan ado yang berjaya...
frust gilaaaaa......

smalam...
masa bloghop blog peej..
aku pun click la blog captain of the universe...
pastu tgk cartoon dia, ehh macam kenal...
sajer la ckp kat hasben...

"aok penah baca tak blog ni.. best la dia wat style comic.. tak bosan.."
"oooo penah la.. dia ni budak group saya masa induksi.. alia ni"
"ooooo.... "
"dia nyer bopren orang putih"
"haa? dia ni yg melayu kawan ngan orang putih tu ke?"
"haah.. " sambil encik hasben tunjuk follower kat blog dia...
"ehhh b.. betul la yang ni.. dia ni la.. sy lama dah cari balik blog dia..."
"laa ye ke.. dia dak tee emm gak la.. bla bla bla"

see... punya la gigih aku cari merata rata blog dia...
tup tup, follower hasben rupanya.....

aiyooo kalo tau, takde la beria aku gugel kannn... hahaha

siap guna keyword holloween la sebab aku ingat entry holloween dia...
tak jumpa gak...
tapi akhirnya....


~end~

RM 100.. aku ada.. ko???

bloghop.. fbstatushop..

hasilnyer, beberapa entry2 dan status2 pasal RM100 utk pelajar sekolah....



ok seyesly aku tak paham...
kenapa la benda camni pun korang nak politikkan...
ada satu tu ckp, BN menang besar la PRU 13 ni.. sebab dia kasik RM100...
ni semua agenda BN utk menang PRU...

ok aku ketawa berdekah dekah baca...
tah apa apa tah..
nilai undi korang tu harga RM100 ker????
kira skang ni, gomen tayah buat apa apa la.. dok jer tunggu PRU...

sebab, bila wat ni, korang kata utk takel rakyat...
bila wat tu, korang kata nak beli rakyat...
komen yg tak masuk akal...

kalo dia nak takel rakyat sekali pun,
takkan la kerana RM100 tu korang da tergoda...
ye nadei..

ada plak, update status macam2...
nak makan keepsi la, nak beli itu la ini la...
duit tu amanah untuk anak korang...
beria la kan korang nak wat itu ini...
dah la merungut tak cukup..
pastu nak makan duit anak plak..
tak reti malu kot...

memang tak sedar diri dan tatau bersyukur la manusia manusia macam ni...
orang dah kasik, syukur la banyak banyak...
kalo rasa RM 100 tu eleh celah gigi jer, haa sedekah la kat orang lain yang sangat memerlukan...
korang tu orang kaya.. mana la heran kan...
macam kami yang marhaen ni.. RM 100 tu ada benda yang boleh dicover...

baju sekolah brand jony & jeny gred A kat Hari hari = RM 27...
kalo gred rendah sket = RM 24...
dah boleh dapat berapa helai tu?
kasut sekolah brand jony & jeny = RM 12..
dah boleh dapat berapa pasang?

so, sebelum nak kutuk itu ini..
nak judge macam2...
leh tak korang bukak sket bijik mata tu..
sedar sedarkan diri tu...
ingat sket kat ALLAH..
reti reti la bersyukur...

kalo pasal gomen nak bodek..
pegi mampus la ngan derang...
undi korang hak korang lah...
dia bagi tu pun hak korang gak...

sudah sudah la nak politikkan semua benda...
naik meluat aku tengok...
bila aktiviti kebajikan or sosial pun nak dipolitikkan,
memang korang tu otak kayu la...

pst: agak2 kalo pembangkang yang bagi RM 100 tu, tah apa la dia kata kan...
(inilah kerajaan yang kita cari selama ni.. bla bla bla)
pathetic...


Majlis Ihtifal PASTI WP 2011



ahad ari tu majlis ihtifal shamimie...
alhamdulillah, mimie dapat no 3...
so naik pentas la skali lagi...


awal pagi gak kami bergerak ke sana...
skali ngan aryan kena usung p..
nasib aryan sangat behave...

tidoo zzZZZzzZZZ

pandang sini pandang sana..

kakak mimie yang dah grad... hehehehe

nak jadi cerita, masa baca buku tentatif, skali nampak yang ada acara persembahan..
oh no.. mimie kena bercerita...
gosh...
dia da lama tak buat tu..
tah ingat tah tak tu...
aduyai...
cikgu plak takde gitau apa2...
redha jer la kan...

memula nampak dia cuak..
abis suar tu dia tarik sampai ke lutut..
tapi mulut still potpet...
ada part part dia lupa..
aku da nak tergelak...
tapi... yang paling takleh blah, dia lupa part last...
ada hadis bagai...
last last dia hentam...
"sang arnab pun minta maaf pada kura kura.. ingat kawan kawan, orang yang sombong dibenci tuhan, juga dibenci kawan kawan"

patutnyer takde minta maaf tu...
dibenci kawan kawan pun takde...

cikgu dok sebelah aku..
cikgu terkejut, "eh.. mana ada tu"
ketawa la kitaorang...
hahahahah

nasib dia hentam tu logik...
kretip gak la kan..

ok, penutup, dipersembahkan..







panca sitara....


susu...

susu...

baby aryan minum fm..
kenapa? tak perlu tanya...
malas aku nak explain...
ada yang pandang macam aku ni mak yg tak guna..
takmo kasik yg terbaek utk anak...
suke ati la..
kalo aku takmo kasik yg terbaek utk anak, takde la aku prepare macam2 utk BF anak aku...
tak semua orang sama..
rezeki korang byk susu utk anak...

sedih?
yes sangat sedih...
sedih tau tak...
sian kawan aku yg betul betul support aku...
sian hasben yg harap aku dapat BF aryan...

give up?
yes.. mebi orang kata aku mudah give up..
memang give up...
sakit serba serbi..
nips, luka, dalaman, pinggang, hati...

so conclusion, tayah tanya apsal aku tak BF...
tayah nak judge macam2...

berbalik pada cerita...

aryan FM..
dia minum 2 jam sekali... dan kadang2 selang 3 jam...
tapi lebih kurang total dia minum lebih kurang 10 kali sehari * 3 oz...
kadang kadang aku risau dia overdose...

tadi refill susu dia..
baru perasan...
dia dah 1 -2 bulan...
shud be minum 4 oz sekali minum...
no wonder la dia kerap minum...

pening kot blogger ni.. pusingkan kepala anda la yer...

so bila kira kira, dia lebih 2 oz dari schedule tu...
rasanya ok kot since dia pun baby boy kan...
orang kata baby boy kuat minum kan..
maka, ilangla kerisauan aku...

tapi, nampak gaya, 4 kotak sebulan tak cukup...
huhuhuhu... redha la nak...
untuk mu, apa yang mama papa mampu yer...
semoga kami dimurahkan rezeki utk memberikan yang terbaek utk permata permata hati kami...

untuk aryan, aku bagi dia susu anmum infant formula..


alhamdulillah, aryan serasi dengan anmum..
kalo lekat jeluak susu kat baju pun, senang kuar..
takde la baju kuning2...
muak dia tu pun tak busuk sangat...
yang pasti, dia kerap kentut...
so far, syukur la, dia tak pernah kena colic lagi...



my sista wed...

entry berabuk tunggu gambar...
aku bersalin 3 oct 2011...
beberapa ari lepas tu, adik aku no 2 kawin...
nikah on 8 oct, majlis 9 oct..

alhamdulillah, semua lancar walaupun ada skit2 kekurangan...
biasa la kan, nama pun kehidupan..
mana ada perfect...

majlis diadakan kat pandan lake club..
aku? haruslah tak pegi...
tersadai kat umah..
katanyer czer kan...
tak sedar diri nak berjalan ker..
sob sobs....

majlis ni buat 2 adat..
ada upacara merenjis, dan ada upacara minum teh utk keluarga cina aku..
happy la aku tgk gambar2...

dan.. gambar2 sangat superb..
haruslah photog yang amik gambar kawin aku juga...
overall adik aku puas hati dengan derang ni...
mudah bekerjasama dengan derang..
album pun dapat quite cepat...
hasil pun, alhamdulillah... cantik..

jom layan gambar...

(malas nak susun.. tengok jer la yer)



ketibaan di dewan
lepas nikah..
PLC
the table
masjid utk nikah
my lil sista.. tak lil dah
my family.. aku jer takde sobsssssss
family abah...
family mama..

adik beradik ku...
mama dan nani
sah...
cantik... (abaikan muka macam mangkuk tu)

selamat dah adik aku...
syukur..
tinggal sorang lagi jer...

notakaki: untuk tempahan/tengok2 gambar/ survey2.. boleh hubungi focus element photography's ya... facebook mereka : http://www.facebook.com/profile.php?id=100001906606490&sk=info


mrs housewife

hari hari dijalani sepertinya aku surirumah...
best gak...
tapi andaikata internet takde, mau meroyan hoh...

malasnyer la mengenang nak abis cuti nanti..
macam nak berenti keje terus jer..
ekonomi tak mengizinkan ...

harap2 apa yang dalam rancangan menjadi kenyataan..
semoga ada rezeki kami di "sana"...
tengah tunggu panggilan dari "sana"..

hasben skang pegi keje dari rumah jer..
kalo tak bawak kete p umah mama, park sana,
pastu amik moto..
skang kami bawak moto terus mai sini...
anak2 pun da tak p sekolah...
buku teks pun da anta balik..
so cuti jer la.. ke ponteng ehhehehe

memang terasa macam housewife la..
bangun pagi, lepas hasben mandikan baby,
siap2kan.. pastu basuh baju.. sidai baju..
masak...
kemas umah...
sambil online..
sambil baby sitting aryan...
sambil tgk kakak2 ulangkaji..
sambil tgk tv...
petang, masak utk malam..
hasben balik, service baby bertukar tangan...

so far, encik penchuri hati yang banyak mandikan aryan...
aryan pun pandai dah..
bila bukak baju dia, diam jer..
suka mandi dia tu...
tapi dengan air panas ler..
kalo air sejuk, dengar gak dia ek ek...

nak benti keje.. leh tak?

bila pala weng.. samb dari keter kebal

tadi kete kebal...
skang....





virus dah kena infection kat laptop ni....

ok.. ni akibat bila hasben xcukup tido 8 jam.....

posted from Bloggeroid

menengah tinggi

aku

tingkatan 3 hingga 5...
spoon rindu serindunya
spring kekasih apa tah..
spin..
wings biru mata hitamku..
apa tah ibukota cinta...

dia

tingkatan 3 hingga 5
pretty ugly
greenday
oag
bla bla....

ohhh bezanya zaman kami.....

posted from Bloggeroid

kereta kebal

kat luar ikea ada la sebijik kete kebal..
maka :

aku : b.. kete kebal...
hasben : ha.. ari tu b tgk kapal terbang punya keter kebal...

pause...

lama gak aku nak diagnos apa info yang ada...
dalam masa yang sama hasben pun diam...
aku pandang dia..
dia pandang aku...

sama sama gelak....

aku : apa yg aok nak ckp ni...
hasben : hahaha tu la.. b pun xtau...
aku : aok sbenarnya nak ckp ari tu b tgk kapal terbang bawak keter kebal kan.. yg aok tgk kat tv1 ari tu..
hasben : hahaahahahaha

adehla....

posted from Bloggeroid

warehouse sales mydear

pejam celik almost sebulan sudah...
sahabat aku pun da melahirkan baby gurl..
alhamdulillah...
tahniah utk ko syla..

tak lama lagi mira plak meletop...
dapat geng la aryan..
ramai yang berjaya mengawan tahun ni kan..
bertambah umat nabi muhamad...
semoga anak2 ni akan jadi anak2 yang berada dibarisan depan utk pertahankan islam...

suppose aku da balik rumah ari jumaat ari tu..
tapi tetiba baru lah encik penchuri hati teringat, sabtu dia kena p tepeng..
huaaaaaaaaaaaaaaaa
ada team building utk GIT under puan min..
huaaaaaaaaaaaaaa lagi...

pagi2 subuh dia da pegi menara..
meeting point kat sana...
kul 9 baru bertolak..
yenadei betul...
kalo tau, tayah la nak kelam kabut gerak awal2 kan...

ari tu sempat la terjah warehouse mydear...
huiii seyes la, aku memang takleh berdiri lama..
or jalan lama2...
sakit gila kat dalam bahagian kiri...

pasal warehouse sales tu, dapat la beberapa barang..
beli spring cot electric, spring utk rumah mama, beli aksesori utk stroller aryan, romper aryan, legging, toys utk kakak kakak...
pffttt abis cash in hand masa tu.. huhuhuhu
nasib abis, kalo tak, tah apa2 kami beli lagi..

nanti nak tunggu sales utk pureen ke apa ke plak..
nak beli barang secara borong la..
buat stok byk2.. murah kan..
so jimat camtu...

saper tau pasal sales2 warehouse barang baby ni, roger kat aku sama eh..

updated:
gambau2 yang disambar ari tu

prezen kakak..

baju aryan
lain lain