TIPS : proses belian rumah subsale.. part 1

kisahnye, kami sedang dalam proses pembelian rumah...
so lets kita share prosedur2 yang kami tahu...
almaklum lah.. ramai kot yg macam kami ni ha.. tatau apa apa pun...
tapi tetaplah nak beli rumah kan...

aku focuskan utk pembelian sub sale...
sub sale ni maksudnya ko beli dari owner...
tak kira la rumah tu dah duduk ke lom.. tapi kira seken hen gak ler...

umah yang kami pilih service apartment yang boleh tahan kecik molek...
ada facilities macam surau, swimming pool, gym (konon.. kata nya da siap reno.. barang tak masuk lagi), hall.. dan giant pun nak bukak kat bawah tu.. haks...

so, ni proses yang dah berlaku...
yang DAH je la aku citer... yang belom kita citer next next entry (kalau permohonan lulus la jugak kan)


  1. pilih kawasan rumah yang korang nak.. ikut bajet, ikut kemampuan, ikut suka.. survey2 la harga.. cara? internet jer la.. aku tak ronda2.. aku ronda dalam internet jer.. tgk iproperty, tgk mudah, tgk sini tgk sana...
  2. call agent.. (slalu umah sub sale ni under agent.. tapi ada gak yg owner terus jual.. ni untung) set appointment nak tgk rumah.. kalo leh tgk la 2 3 4 5 6 rumah.. takde masalah pun... tapi kami tgk 2 umah je.. kihkih..
  3. kena decide.. ko nak bayar 10% tu guna cash ke kwsp... ada owner takmo guna kwsp sebab kena tunggu 2 minggu.. tak menyempat kan.. hihi..
  4. kalo ko da confirm nak rumah tu, ko pun perlu la bayar 2 or 3% dulu.. ni slalu cash la.. takde nye owner nak tunggu kwsp... masa nak bayar ni, better bayar kat opis agen.. nanti dapat resit, dan surat perjanjian sehelai.. kat situ state la harga umah yg korang dah setuju, pastu incase loan korang tak approve ke, deposit 2 3% tu akan dikembalikan.. bla bla..
  5. lepas je korang bayar 2 3% tu, agen akan tolong submitkan loan rumah tu.. aku guna 1 nama.. so proses tak rumit kot.. aku tatau plak kalo guna combine loan... masa ni, plis alert dengan handphone anda.. bank akan call anytime utk sembang2 sket...
  6. bila banker call kata loan korang approved, agen akan mintak korang decide korang nak bank mana... masa ni kena la kira betul2.. interest mana rendah, monthly mana ok, tahun berapa yg derang offer, baper % derang offer dari market value, berapa market value...
  7. dah decide, agen akan arrange dengan lawyer utk draf snp.. kat sini korang kena berkeras.. agen aku nak suh kami guna lawyer dia.. agen kan.. dia dapat komisen... JANGAN GUNA LAWYER YANG SAMA NGAN OWNER... conflict of interest.. biar la agen nak kata nanti lambat la apa.. korang punya hak ni.. so skang aku baru sampai stage ni.. opss tak sampai stage ni lagi sebenarnya.. masih decide nak bank mana.. snp tak draf lagi...
  8. once snp dah draf, agen akan bawak snp dan pegi kwsp utk kuarkan duit korang dari akaun 2.. kat sini even aku guna 1 nama je, tapi still leh kuar 2 2 kwsp.. agen leh kawtimkan...

later aku sambung lagi bila proses lain da satel...

TIPS :
amik islamic loan.. untuk rumah pertama.. dapat diskaun 50% lawyer fees.. ada la terms2 dia... jangan lupa tanya lawyer tu pasal diskaun ni.. lawyer tu buleh wat tatau je kang.. lawyer yg agen aku suggest tu, kasik quotation tak masukkan pun diskaun...
kalo lawyer korang tu panel dengan bank, boleh jer gunakan lawyer yang sama utk agreement ngan bank plak...
kalo ingat lagi tips2 aku bagi kat sini k...

ok kita buat pengiraan pulak...

ni contoh...

kata la rumah korang tu owner letak RM 185,000
10% - RM 18,500
2% - RM 3,700

bank valuer kata market value rumah is RM 167,00
maknanya kat sini, rumah korang tu under value..
so korang kena la topup...

kata la pulak dapat 90% + 5% (lawyer fees)

maka :

RM 167,000 * 90% = RM 150,300
itu adalah amaun yg bank bagi loan...
selebihnya kena la topup..

RM 185,000 - RM 150,300 = RM 34,700

korang dah bayar 10% kan.. 2% cash, 8% KWSP (kalau guna KWSP lah)
kiraan :
RM 34,700 - RM 18,500 = RM 16,200

so jumlah yang korang kena topup ialah RM 16,200

tapi bukan itu saje cash yg korang perlu..
lawyer fees jangan lupa..

slalunya lawyer fees dalam 5% dari harga rumah.. depend la.. ingat mintak diskaun2 yang perlu...
kiranya, katalah lawyer fees RM 6000.. total yang korang perlu ada = RM 22,000

kalau kwsp dah ada RM 25, 000.. so ada balance lagi RM 3000...
jangan happy lagi...

sebab lawyer ada 2 site.. satu owner, satu bank loan..
5% yang lawyer fees adalah utk site bank loan..

tadi kan dapat 5% + 90%.. so 5% = RM 8350..
itu yang bank cover untuk lawyer fees, valuer, insurans.. if cukup, tak perlu la korang topup..
tapi kalo tak cukup, topup lagi...

maka : nak sedap... tadi total perlu ada RM 22,000... campur la more less lagi RM 5,000 = RM 27,000

sumber dari mana utk itu? boleh jadi personal loan, boleh jadi kwsp, boleh juga mak pak kikiki...

sekian.. harap paham. :)

sharing is caring

posted from Bloggeroid

3 Responses
  1. Mizz AdyIda Says:

    sangat bermakna info ni utk org yg xtahu menahu pasal proses belian umah... tq 4 the info.


  2. Info berguna.. Nak beli rmh ni kne ade ilmu gak.. Kena bt research dr pengalaman org lain.. Takut je kalau2 kena tipu.. Bukan sikit-sikit pakai duit..banyak tu..


  3. roziyanti Says:

    Admin, btol ke boleh kuarkan 2-2 kwsp suami isteri even penama dlm snp cuma nama isteri sahaja?