hidup ini jangan suka merungut..

entry seriyes : ini adalah pendapat peribadi saya. dan saya cuba untuk tidak mengaitkan dengan politik ya. sekiranya kamu ada pendapat lain yg mungkin boleh membuat saya berfikir lalu bersetuju, atau ada pendapat lain yg mungkin boleh membuat saya berfikir walaupun saya tidak bersetuju, maka kamu boleh komen. sekiranya kamu hendak memberi pendapat secara kasar, carutan, makian, ko boleh BLAH...


hidup skang ni sempit.. kos sara hidup semakin tinggi.. sana sini rungutan tentang kehidupan.. aku akui, kehidupan sekarang semakin meningkat kos nya.. jika nak dibandingkan dengan masa zaman aku sekolah, belanja sekolah mama kasik RM1 dah mewah. nasik lemak dah dapat. kenyang.. tapi kalau sekarang, RM1 dapat nugget 2 ketul jer...

kalau kita banding pulak harga harga rumah... tak kira sewa or beli... rumah mama dulu beli RM37k, skang melonjak RM200k untuk dijual.

tapi kita perlu banding pulak.. gaji skang ngan gaji dulu.. dulu masa mama start masuk TM, gaji starting non exec baru 500 camtu kot.. skang starting dah 1.8k
masa aku baru masuk TM utk exec, starting RM1.8k utk degree holder (fresh grad).. la ni starting dah RM3.5k utk exec naik permenant. see the diff??

how come people say gaji tak naik2... oh mebi company2 kecik2 tak naikkan gaji ikut market yang sepatutnya.. yeah mebi... than mungkin masanya kita keluar dari kelompok tu. jump ke company yg menawarkan better offer. not easy? yep.. tapi mana tau rezeki.. kalau kita tak usaha, manakan dapat hasilnya...

then org org yg suka merungut kata, serba serbi tak cukup.. hutang keliling pinggang...
opkos.. hutang akan keliling pinggang if ko belanja lebih dari pendapatan...
orang ada samsung s4, ko nak... sok sok kuar samsung s5, ko beratur beria nak jugak... (ok chuya, sila terasa) sanggup ko swipe kad kredit sebab takde cash... its ok nak swipe if ada sumber yg leh cover.. but u dont have... maka............................................

orang bercuti, yeah ko pun nak join... padahal saving pun takde... sanggup swipe asalkan blog ko berupdate ko bercuti pegi obersi... taknak kalah.. obersi... if kita poket tak berapa meriah, cuti cuti melesis pun dah buleh... takde duit sewa hotel?? pegi la piknik kat sungai congkak ke, ulu yam ke.. its fun apa... aku pun redah sewa TM resort jer.. sebab aku sedar aku tak mampu nak pegi grand lexis *pitampitam*

pastu plak, merungut kata "ah dia tu anak orang kaya.. boleh la..."  "dia tu kaya.. keje beso... boleh la.."
hei hei... anak orang kaya tu maksudnya bapaknya kaya.. bapaknya kaya sebab bapaknya rajin belajar dulu2.. masuk universiti.. pastu keje engineer.. pastu simpan duit.. pastu p melabur public mutual *utk join sila hubungi saya*, pastu beli hartanah utk masa depan anak2... so dia jadi la anak orang kaya... then ko nak merungut2 kata dia tu anak orang kaya?? camna bapak dia berusaha.. bapak dia RAJIN... kalau pun tak masuk senibesiti, bapak dia mebi RAJIN usaha kerja sampai la dia kaya....

tak pun, dirungut plak, "boleh la, ko blajar tinggi" vah vah vah.. yg ko malas masa skola tu apsal... orang lain study, ko merewang.. orang lain kusyuk belajar masa cikgu ajar, ko kusyuk tuleh surat cinta... dah tu camne?? dia belajar pandai2.. RAJIN2, pastu dia masuk senibesiti.. pastu dapat kerja elok.. pastu gaji banyak.. pastu dia leh beli mazda, toyota, honda... ko dengki plak..

dia balas balik "aku bukan malas.. aku tak pandai.. aku tak minat belajar"
eh eh dia ni... aku ada kenal sorang... sorang ni keluarga dekat aku... yes dia belajar smp tingkatan 3 jer... LCE kot zaman dia.. LCE pun tak amik kalau aku tak silap... tapi dia super rajin.. ye rajin... RAJIN...
dia belajar masa keje cat kat kedai moto.. dah almost 15 tahun dia keje situ.. dia dah master bab2 mengecat ni... and dia tak buat keje tu jer.. macam2 dia wat.. and now, dapat umah berkenan, selamba malam tu gak bayar downpayment 20k on the spot... reno umah, satu sen tak pinjam bank ok... 100k tau nak renovate umah dia... see... key word dia ialah RAJIN...

ekseli tayah nak merungut sangat... aku tgk merata orang p bercuti cuti, beli smartphone canggih bersepah2... motor2 besar pun berlambak2 skang *geram weh tgk aprillia park depan ni*.. tu tak masuk kalau ada sales.. mak ai serupa tiada esok hari dah... ni lagi seminggu nak posa, kat fb dah citer p soping sini sana utk raya... see.. see.. how come orang kata kesempitan...

yes ada yg kesempitan... orang yg kesempitan dia tau cara nak berjimat cermat.. dia tak menambah beban utk hidup dia... dia tau dia tak mampu nak makan kat TGI, maka dia pun gugel la cara cara buat stik lalu dibuat sendiri *aku ler tu*...

kesimpulannya, hidup ni jangan suka merungut *peringatan_utk_diri*. kita kena berusaha kalau kita rasa tak cukup.. kita kena betulkan kalau kita rasa salah.. bila tgk orang lain berjaya, kita kena tambah usaha utk kita pun berjaya...

sekian...

ps: zaman mama abah dulu pun kami tak senang gak.. abah askar pangkat rendah jer.. bukan pegawai pun.. mama plak non exec kat TM.. gaji tak byk pun.. abah plak kawin ramai.. anak leh tahan ramai... tapi abah RAJIN.. siang keje, malam bawak teksi.. jadi call man tarik kete eksiden.. jadi runner jual beli kete.. macam macam abah buat nak sara kami kami kami kami ni... haa baca la baper kami tu... 4 ok 4...
abah tak merungut.. abah kerja dan kerja...





3 Responses
  1. cik puding Says:

    kah3x..good point..trus aku x jdk nk beli S4 tuu arr...wat per...mbazir jerrr sumanyaaa tuu..heeeeeeeeeee...


  2. Mimy Hamid Says:

    bukan merungut tp geram...non exec tunggu CA naik gaji bila ni oii


  3. .::WaNiE::. Says:

    sebab tulah aku takde kredit kad sampai la ni

    eh ada satu. alliance bank bagi. tapi aku tak mo aktifkan sbb xnak xnak bahaya ! nanti mcm ko ckp la belanja lebih pendapatan. depa siap sms dah beberapa kali dah, suruh aku aktifkan. nooooo way !

    anyway betul, kadang2 org sibuk nak beli smartphone yg paling terbaru. tp gunanya hanya utk sms / call / fb je. bukanlah guna mana pun tp sbb xnak ketinggalan. paling tak boleh belah beli hutang. penah wey budak opis aku sanggup beli kat court memot, utang 2 tahun beli s2. tak sampai berapa bulan, hp jatuh dalam jamban. rosak abis. so mcm mana? utang tetap kene bayar 2tahun. tak berbaloi.. aku tak senang pun, beli ipong berjemaah dgn pie pun sama2 korek duit lepas tu ketawa sbb duit abis hahhaha. still xpe, xde hutang.


    bagus utk org yg dari miskin jadi senang. tapi harapnye bila dah senang tak lupa yang diri tu penah miskin. sbb kalau tak teringat pun payah nanti lupa diri.

    nak senang kene usaha. agree.

    sekian sayam bye bye memuah.