EMO : nak mengomen biar berpada. jari tu kudung kang baru padan muka

smalam, kazen aku komen kat satu video yg di share oleh seseorang...
dalam komen tu, ada pengkomen yg pada aku *peribadi* cetek akal...
katanya ni ke cara baru mak mak kat malaysia ni nak bunuh anak... *rentetan kisah kanak2 meninggal dalam kereta dan kat kk mak budak tinggal budak dalam keta*
kata pengkomen tu lagi, kasik hukum mak mak tu... tak logik 5 jam terlupa anak...

ok kisah yg baru terjadi ni ada perbezaan..
kes satu, mak tukar rutin, terkejar kejar pegi meeting... terus pegi meeting dan terlupa anak tengah tido kat belakang...

kes dua, mak tinggalkan anak kejab dalam kete, anak tak sihat.. mak nak beli barang... tinggal anak dalam keadaan enjin terpasang.. kereta kunci.. anak 6 tahun...

kes 1st tu, terleka.. alpa..
kes 2nd tu, cari nahas...

korang yg suka komen buruk2 bila ada orang buat silap ni kan, pernah tak terpikir sok sok korang plak buat khilaf?
cuai, leka, tersilap ni bukan boleh diagak2 bila nak jadi...
kadang2 orang ni sangat teliti, sangat peka.. tiba tiba allah tutup sekejab penglihatan dia, lalu mengakibatkan sesuatu berlaku... pernah tak korang pk benda2 camtu?
let say, korang ni pemandu berhemah.. masuk kete pasang seat belt, betulkan cermin kiri kanan belakang.. betulkan seat... check break, signal... bawa dengan mengikut kelajuan yg ditetapkan...
tiba tiba satu hari, korang yg sangat peka ni, toleh belakang sekejab jer sebab anak korang merengek..
bummmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm... excident.. anak tersepit lalu meninggal dunia...
korang rasa apa masa tu?? korang tu nak bunuh anak ke? padahal korang tgk belakang sebab korang rasa tak best kenapa anak korang merengek.. nampak tak?? paham tak??

berbalik kat kes 1, mak dia tu dah dapat hukuman hilang anak dalam cara camtu.. apa lagi yg korang nak maki hamun dia.. pandai buat anak, jaga tak pandai konon.. korang tu pandai sangat ke jaga... puiiiiiiiiiiiii...
mulut masing masing macam bontot lembu... jari macam kemaluan monyet.. taip la maki maki orang sangat...

kes 2 tu, kita pandang mmg nampak teruk la mak dia.. berani lagi tinggal anak dalam kete.. kang kalau kena curi camne.. tapi cuba letak side mak dia plak.. anak tak sihat.. umo 6 tahun.. dia tinggal kan dalam kete dalam keadaan kunci n pasang ekon.. so dia tau, anak dia sejuk dalam tu.. kunci plak for sure dia nak tinggal anak dia gitu, anak dia tau camne nak unlock kete.. sebab budak tu tak sihat kan.. dia mebi nak beli barang urgent.. *ni semua speku aku la atas bacaan kat internet*...

yes dia salah, tapi mebi keadaan masa tu memaksa.. patut nasihat dia, bahaya buat camni.. bukan maki hamun dia.. korang tak pernah rasa kot, kena heret anak 2 3 orang masuk kedai dalam keadaan hujan...

hurmm emo betul aku...  tak salah korang nak nasihatkan orang.. jadikan kejadian tu sebagai panduan.. tapi jangan la di hamun orang yg dalam keadaan macam tu..
aku tak leh bayang apa perasaan mak tu.. tgk keadaan mayat anak yg kebiruan.. bla bla.. sedangkan anak aku jatuh pun aku dah sentap ati..
agak agak la, mak dia dari hari kejadian tu dapat idup tenang tak?? camne ngan hasben dia, kuarga suami, kuarga dia, sedara jauh.. skang korang plak tambah...

amik benda ni as iktibar.. minta dijauhkan kejadian macam ni dalam keluarga kita.. doakan mak dia tenang.. tu kan lebih baik... suka betul orang kita ni amik saham neraka..

ingat sket.. karma weh.. korang elok maki maki si mak tu... sok sok jadi kat korang baru tau langit tu tinggi ke rendah..

sekian entry emo dari saya. al fatihah utk adik tu.. lupa plak nama dia..
6 Responses
  1. Mimy Hamid Says:

    baik diam dari komen..jadi kan iktibar sudah....sbb mulut bdan binasa...ingat hukum karma..takut nak hukum seseorang...ALlah lagi maha mengetahui


  2. tenku butang Says:

    hai.. salam kenal,
    follower no.29
    done follow sini,
    jom follow teman yea yunk..=)

    http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog
    http://honeyoyeke.blogspot.com/


  3. .::WaNiE::. Says:

    kalau bab yg kes baru ni

    memang tak patut kalau kite nak ckp pasal mak tu.

    itu bukan rutin harian dia. rasanya siapa2 je boleh buat kesilapan mcm tu.

    kesian, sebab dia kehilangan anak. kenapa kite nak hukum dia lagi dgn kata2 yg menyakitkan hati.

    Tp aku penah tgk kes yg mmg SENGAJA tinggalkan, ha yg tu aku memang marah lah. tinggalkan anak kecik, ada la dua org kot. mmg ada abg dia jaga, tp abg nye pun maybe dlm 6-7 tahun je. kalau adik buas, mcm mana nak handle, kang tertekan handbrake ke ape ke. nauzubillah. itu yg kita nak elakkan. benda yg kita boleh elak, kita elakkan. dalam kes yg baru ni memang tak disengajakan langsung kan. simpati


  4. sh4m Says:

    Tu la.. kite tgk ape tindakan pguat kuasa... diorang ni pandai atau tak...

    Beza kes dera ngan kes cuai... kes dera bsama niat... kes cuai tanpa niat...

    Manusia yg komen tu xlama kena la karma tu...


  5. sh4m Says:

    Tu la.. kite tgk ape tindakan pguat kuasa... diorang ni pandai atau tak...

    Beza kes dera ngan kes cuai... kes dera bsama niat... kes cuai tanpa niat...

    Manusia yg komen tu xlama kena la karma tu...


  6. shafarina Says:

    Cat rumah baru eh.. ke sebab dah lama tak ke sini. Huhuhu

    Chuya.. kat mana2 negara pun akta kanak2 kalau tak silap ada peruntukan utk kes macam ni. Dikira negligence. Kalau baca kat US tu ada sorang tu diringankan hukuman sebab dibuktikan dia mmg dah cuba resus anak dia dari panggilan 911. Ada kes tinggal anak bersendirian pun boleh kira negligence. Tapi orang malaysia suka benar buat (termasuk saya.. tapi anak2 dah sekolah menengah la..)

    Komen tak baik tu.. mmg patut cilikan mulut dia. Tapi.. yang pandai2 kata beban kerja yg buatkan kau lupa anak dalam keta.. itu pun patut kena humban dalam zoo jugak.

    For mothers, priority adalah pada anak. Biar cuti habis janji anak sakit kita jaga. Biar kita tak makan janji anak makan.

    So alasan beban kerja adalah bull*.

    Sekian. :-D