Resepi : Udang petai berlado
resepi gambar yg sebelah kanan ya..
bahan :
udang besar.. goreng garing.. tayah buang kulit.. no garam kunyit pun..
petai.. ikut suke nak baper banyak
Bahan kisar tak halus:
bawang besar 2 biji
cili merah 7/8 bijik depend la nak kuah tu byk mana.. kalo suka pedas, letak la cili padi..
jangan letak air.. pakai blend kering or food processor..
blend tu asing asing.. bawang dulu pastu cili ke iktu lah..
asam keping 1 keping.
cara masak:
kan goreng udang.. tos kan.. minyak tu jgn buang..
tumis bawang yg kisar tadi.. sampai wangi...
pastu masuk cili kisar...
asam keping.. air sket (air aku letak bekas cuci blender tadi.. so tak banyak sangat la)
masak sampai air kering.. garing2 cili..
masukkan petai..
kacau2 sampai naik minyak... minyak mungkin akan banyak.. takpe nt buang sket..
masukkan garam.. gula (if suka..)
kacau rata, pastu masuk udang... kacau dan tutup api..
siap...
bahan :
udang besar.. goreng garing.. tayah buang kulit.. no garam kunyit pun..
petai.. ikut suke nak baper banyak
Bahan kisar tak halus:
bawang besar 2 biji
cili merah 7/8 bijik depend la nak kuah tu byk mana.. kalo suka pedas, letak la cili padi..
jangan letak air.. pakai blend kering or food processor..
blend tu asing asing.. bawang dulu pastu cili ke iktu lah..
asam keping 1 keping.
cara masak:
kan goreng udang.. tos kan.. minyak tu jgn buang..
tumis bawang yg kisar tadi.. sampai wangi...
pastu masuk cili kisar...
asam keping.. air sket (air aku letak bekas cuci blender tadi.. so tak banyak sangat la)
masak sampai air kering.. garing2 cili..
masukkan petai..
kacau2 sampai naik minyak... minyak mungkin akan banyak.. takpe nt buang sket..
masukkan garam.. gula (if suka..)
kacau rata, pastu masuk udang... kacau dan tutup api..
siap...