Resepi : portugese egg tart with blueberry filling

1 cawan susu cair @ susu segar *aku guna full cream milk
4 biji telur
1 cawan gula halus *aku guna 3/4 cawan brown sugar
1 cawan air * aku guna 200ml whipping cream
1 tbs tapung kastard
½ tsp esen vanilla

Kulit pastri *beli kat bakeri.. jenama kawan byk kt giant or kefor..

Tambahan : jem blueberry

Cara buat

Panaskan oven 180 darjah..

Pukul telur ngan gula...
Masukkan bahan2 lain kacau smp sebati *kecuali kulit pastri la..

Kulit pastri tu tekap elok2 dlm aluminium foil tart.. lebihan dia gunting...

Susun dlm loyang muffin..
Masukkan 1 sudu kecil jem blueberry.. jem lain pun buleh. Ikut anpa la suka apa

Masukkan filling telur tadi smp penuh..

Bakar dlm 30 min api atas bawah...

Tips : nak tau masak x, cucuk filling dgn garfu. Kalau bersih dah masak..

Tips 2 : lepas masak terus kuarkan dr aluminium foil tu. Nt berpeluh pastu kulit bawah tu lembab x garing. Xbest..







posted from Bloggeroid

0 Responses