Resepi : portugese egg tart with blueberry filling
1 cawan susu cair @ susu segar *aku guna full cream milk
4 biji telur
1 cawan gula halus *aku guna 3/4 cawan brown sugar
1 cawan air * aku guna 200ml whipping cream
1 tbs tapung kastard
½ tsp esen vanilla
Kulit pastri *beli kat bakeri.. jenama kawan byk kt giant or kefor..
Tambahan : jem blueberry
Cara buat
Panaskan oven 180 darjah..
Pukul telur ngan gula...
Masukkan bahan2 lain kacau smp sebati *kecuali kulit pastri la..
Kulit pastri tu tekap elok2 dlm aluminium foil tart.. lebihan dia gunting...
Susun dlm loyang muffin..
Masukkan 1 sudu kecil jem blueberry.. jem lain pun buleh. Ikut anpa la suka apa
Masukkan filling telur tadi smp penuh..
Bakar dlm 30 min api atas bawah...
Tips : nak tau masak x, cucuk filling dgn garfu. Kalau bersih dah masak..
Tips 2 : lepas masak terus kuarkan dr aluminium foil tu. Nt berpeluh pastu kulit bawah tu lembab x garing. Xbest..
4 biji telur
1 cawan gula halus *aku guna 3/4 cawan brown sugar
1 cawan air * aku guna 200ml whipping cream
1 tbs tapung kastard
½ tsp esen vanilla
Kulit pastri *beli kat bakeri.. jenama kawan byk kt giant or kefor..
Tambahan : jem blueberry
Cara buat
Panaskan oven 180 darjah..
Pukul telur ngan gula...
Masukkan bahan2 lain kacau smp sebati *kecuali kulit pastri la..
Kulit pastri tu tekap elok2 dlm aluminium foil tart.. lebihan dia gunting...
Susun dlm loyang muffin..
Masukkan 1 sudu kecil jem blueberry.. jem lain pun buleh. Ikut anpa la suka apa
Masukkan filling telur tadi smp penuh..
Bakar dlm 30 min api atas bawah...
Tips : nak tau masak x, cucuk filling dgn garfu. Kalau bersih dah masak..
Tips 2 : lepas masak terus kuarkan dr aluminium foil tu. Nt berpeluh pastu kulit bawah tu lembab x garing. Xbest..
posted from Bloggeroid