Resepi : Pad krapau

aku skang ni ketagih makan pad krapau.. sedap hoiii... asal usul aku makan menatang ni kat kedai makan abah... mak tiri aku (mmg pure Siamese) masakkan.. hoiiiiiiiiii aku jatuh cinta... seriyes sedap....
1 lagi menu yg aku rasa super sedap jugak kheng som... tu lain hari citer sebab tak try buat lagi...

kalau teringin sangat, aku g lah restoran niara.. niara punya pad krapau sedap.. sebab dia letak banyaaaaakkkkkkkkkkkkkk daun basil thai.. aku tak tahu rupa daun tu camne.. basil omputeh i tau aha

alkisah, ari tu kelaparan menanti ongsbelah balik.. waaa lapaq baq ang.. konon nak kuar makan la.. tup tup jem teruk2 so dia lambat sampai..

apa nak makan ni.. nak kuarkan ayam lambat plak defrostnya..

belek2 freezer, eh ada daging cincang.. ok jom pad krapau versi derhaka. mmg derhaka la, aku g masukkan brokoli.. cendawan.. basil omputeh.. aha


Resepi :

daging cincang 1 paket

bawang holland sebiji potong dadu
bawang putih 2 ulas
cili padi secekak.. lagi pedas lagi sedap

*cendawan hiris
*brokoli

1 sudu kicap
1 sudu fish sauce ^ aku takde, so letak sos tiram
garam ^ sebab takde fish sauce. kalau ada tayah..
daun basil dalam botol.. campak la baper banyak.. wangi2.. *patut letak thai basil

-- daun ketumbar - tak letak sebab takde (hiris nipis)

cara :

tumis bawang bawangan...
masukkan daging.. make sure daging tu tos kering2 ye..
masukkan cendawan * ni optional.. derhaka nama dia.. asal takde pun benda2 * ni...
masukkan cili padi...

kacau kacau.. agak2 daging dah tukar warna, masukkan kicap, sos tiram/sos ikan, garam, dan daun ketumbar..

dah gelegak elok, angkat...
siapp...

* tu bahan derhaka
pastu kicap sos bagai tu boleh di suai padan dengan rasanya ya.. agak2 kurang masin tambah sket garam or sos ikan.. ada orang panggil kicap ikan.. kalau pening2, boh je sos tiram ngan garam. satel ahaha

dia sepatutnya tak berkuah.. dia berminyak sket...

oh sedap...




0 Responses