ops nyahlemak : resepi sihat konon ala chuya

ok now kita sembang pasal menu2 yang aku dah buat.. simple..
hari ni day 7.. so tak banyak lagi menu2 yang aku cipta hehehe...

1. resepi ayam madu grill diet chuya haha

bahan2

dada ayam - jgn besar2.. kata tengah diet.. hehehe
serbuk ketumbar - 2 sudu kecik (ekseli agak2 la.. )
serbuk kasar lada itam - renjis renjis dipilis
serbuk lada sulah - renjis2 juga
segala herb2 macam thyme, mix herb bagai.. curah la ikut suka...
garam
madu atau gula merah -jgn ramai sangat ni.. nanti manis.. no gud ya manis...

lumur lumur.. pastu simpan dalam peti ais.. aku buat malam slalunya. then esok pagi2 aku grill.. grill plak ikut oven korang la.. agak2 30 min.. kalau guna koli mejik pun buleh..
masa ni campak la capsicum, brokoli, carrot, asparagus or apa2 yg korang suka la.. grill skali...

satel...

* aku tak letak maknenek bawang sebab bawang ada kalori gak.. aku cuba reduce kalori intake hehehe.. kalau korang nak letak, buleh jer.. bawang besar n bawang putih blend.. lumur skali...

2. hot curry chicken grill



bahan

dada ayam - macam tadi juga la
rempah kari daging - curah2 ikut kesukaan.. macam korang buat garam kunyit...
serbuk cili babas.. - muahaha babas gitu.. paprika ada, tapi tak feel la paprika.. aku lagi suka serbuk cili babas ni.. korang nak tau, pedas2 ni tingkatkan metabolisma tau...
lada itam - tudia.. dah ada serbuk cili, lada itam lagi.. kasi hot badan.. baru syok... tapi kalau demam, skip la lada itam ni...
lada sulah - sikit utk perasa jer..
garam..
gula merah/ brown sugar.. - sikit jer ni.. setakat nak balance rasa..

lumur2, perap, pastu esok grill... yummmm yg ni aku tak grill dengan sayur.. pelik plak sayur kari kan hehehee..

nak wangi letak la daun kari sket.. feeling indian western cuisine.. muahahaha

satel...

3. scramble egg

adeh yg ni kena gitau ke.. ahaha
okla

2 biji telo omega
minyak zaitun/carotino - 1 sudu kecik
lada itam
lada sulah
garam *aku tak letak

masuk minyak..
curah telo dan semua barang2 tadi..
kacau2 dalam pan
siappppppppppppppppp

makan ngan roti 2 keping letak salad..

4. roll omelette with lettuce


kemain nama.. padahal telo dadar ko gulung je..
buat je la telo dadar..
pastu susun salad tu, gulung hehehehe
dalam telur dadar tu aku letak benda2 kat atas tadi...

5. nasi goreng carotino
gambo tade..

nasi semalam haha - kalau guna brown rice lagi baik.. or taj mahal ke
minyak carotino 2 sudu
ikan bilis
telo omega 2 biji
kobis ke sawi ke
bawang besar 1 sudu

tumis bawang besar..
masuk ikan bilis..
angkat ikan bilis.. masukkan telor.. hancurkan
dah masak masuk balik ikan bilis..
masuk nasi.. sayuran
gaul rata.. oh lupa.. garam gaul ngan nasi dulu

siap....

6. kacang buncis rebus
hoi sedap juga ratah kacang buncis ni


ala rebus je la... macam rebus telo..
tapi kejab je rebus.. biar dia rapuh2 sedap...
aku letak sket sambal..

7. shake shake smoothie

susu anlene/ susu tepung/ susu fresh.. strawberi 4 biji.. oat 2 sudu besar..

shake shake.. siappppppppppppp


mangga, oren, epal ijau.. blend....


ok buat masa ni, aku buat benda2 ni jer.. kadang2 time lunch aku tak sempat bento, aku beli jer lauk kat opis ni ha.. tapi elak lemak2 ya...

sekian sharing menu diet chuya.. semoga kita sama2 sihat ya..

eat clean.. susah sket nak 100% implement, tapi kita reduce yg tak clean tu eh...

*eat clean maksudnya tak makan bahan2 process... termasuk kicap, sos, dan sebagainya.. that y aku tak guna sos, kicap bagai dalam menu2 kat atas tu.. kalau nak guna pun takde halangan.. cuma kalori akan tambah sket.. :)

daaaa....
2 Responses

  1. Suffiah zee Says:

    wow...dah bp kg turun awk???nak wat gaklaa hehehe