mengidam tomyam masam masam...


sangat teringin tomyam...
so......... saya pun masak la tomyam...


tomyam saya sudah selamat dimakan...
sangat best....
super masam, pedas...
tak manis...
yeahh memang taste terbaek dari ladang...

ekseli tamau beli je sebab, nanti tak kena dengan apa yg kita nak...
aku nak extra masam.. sebab nak ilangkan loya loya ni...
pastu aku tak suke la tomyam yang manis... hishhh memang spoil gila...

so buat sendiri...
tapi buat style kedai...
since aku pernah jadi tukang masak no 3 kat kedai makan abah dulu,
so ingat la sket2 macam mana nak buat...
tapi aku oter la ikut suke ati aku.. keh keh

resepi tomyam saya...

isi ayam
daging
jagung muda
lobak merah
bawang holland
cili padi
limau nipis
daun limau purut
serai di ketuk
kaki ayam or tulang ayam or kulit ayam...
tomato belah 4

memula air setengah periuk,
pastu masukkan serai, tomato, bawang, kaki ayam/kulit ayam/tulang ayam dalam air tu...
oh lupa daging pun...



dah didih, masukkan kiub tomyam (sebab aku malas nak mesin cili kering)
kalo buat cili mesin, masukkan cili mesin, dalam 2 3 sudu...
kalo guna cili mesin, masukkan sos tiram, sos tomato sket gak...

tapi since aku da guna kiub je, so tayah la seme tu....
da memerah, masukkan ayam...
before masuk ayam, make sure tomato dah pecah...
baru masammmmmm

lepas masuk ayam, masuk perahan limau secukupnya,
garam sket,
pastu masukkan sayur2....
agak2 da ok, tutup api...

siapppppp


encik penchuri hati kata, lagi sedap dari kedai... ngeeee~~ hinss hinss~~

0 Responses